Maak kennis met Erik Reefhuis

De passie van ondernemen

Een levenslustige Erik Reefhuis komt binnengelopen, juist afkomstig van een boer. We praten over GIJS, één van zijn grote passies. Geen eigen productie en geen vrachtwagens in eigendom, maar wel stalnutritionisten, bemestingsspecialisten, adviseurs, GIJSjes en andere opvallende zaken. GIJS doet het nèt even anders dan andere mengvoerbedrijven. Erik: “Er wordt door ons geen brok geproduceerd, dat laten we over aan zo’n 8 verschillende productiebedrijven. Wat wij doen is kennis leveren om goed voer samen te stellen en in te kopen. Hierdoor zijn we flexibel en kunnen we voer leveren met een goede prijs-kwaliteitverhouding.” Erik vertelt over vroeger: “Mijn vader had zijn bedenkingen toen ik als twintiger aangaf bij Hendrix te willen gaan werken als vertegenwoordiger. Altijd bij die boeren, eigenwijs, onvoorspelbaar, altijd aan het werk… Toch heb ik mijn eigen gevoel gevolgd.

  • “Ik volg altijd mijn eigen gevoel!”
  • “Werken met boeren geeft mij energie!” 

 

Naam Erik Reefhuis Geboren 1 mei 1969 in Den Ham  Opleiding HAS en diverse cursussen aan Nyenrode Loopbaan Rundveespecialist Hendrix, vanaf 1999 zelfstandig ondernemer, eigenaar GIJS (2012) en De Mekkerhof (2017) Grootste passies vrouw en kinderen en ondernemen in de agrarische sector.

En wat is het werken met boeren toch mooi! Het vrije, ondernemende, de koeien en geiten, het werken op het land.” Vanaf 1999 wordt Erik zelf ondernemer en (mede-)eigenaar van achtereenvolgens Agri Gelre, De IJsselstreek, Promelk en Gelre IJsselstreek. Sinds 2012 staat hij aan het roer van GIJS. Dat ondernemen hem in het bloed zit, blijkt uit het door hem in 2018 geopende geiteninnovatiecentrum De Mekkerhof in Holten met 1.000 melkgeiten. “Vergeleken met andere sectoren zoals rundvee en varkens, is er bij geiten nog een wereld aan kennis te vergaren.” Toch gaat het niet allemaal vanzelf. “Dat zullen mijn vrouw en kinderen beamen. Ik heb niet altíjd schik hoor. Er komen vele hobbels voorbij op emotioneel vlak, fysiek, financieel, wetgeving-technisch of over iets anders. Maar ik houd altijd mijn doel voor ogen, met steun van het thuisfront, zo blijf ik op de juiste weg. Dat is ook wat ik de boeren graag mee wil geven. Met GIJS willen we ze ondersteunen en helpen hun toekomstplannen te verwezenlijken, met betrouwbaar advies, nieuwe producten en diensten.”

De rode draad bij GIJS is persoonlijk contact met de boer. Daarnaast krijgen klanten ook extraatjes en dat levert dikwijls een glimlach op. Zo is GIJS de eerste voerleverancier die klanten een dagje ‘uit’ geeft met het hele gezin. “We organiseren regelmatig een activiteit, bijvoorbeeld een klantendag, barbecue met haal- en brengservice of melkvee- en geitencafés om op een informele manier kennis te delen.“
“Het geeft mij veel voldoening dat het ons goed gaat en dat de medewerkers zich verder kunnen ontwikkelen. Voor de toekomst hoop ik dat er nog veel jonge boeren zullen zijn die, ondanks alle wetten en regelgevingen, het agrarische vak als een mooie uitdaging zien en daar schik van hebben. Wij hopen daar natuurlijk een positieve rol in te kunnen vervullen.”

× Chat