Noem het geen droom, noem het een plan

Een paar jaar geleden hoorde ik Marc Lammers, succesvol Hockey coach zeggen: ‘Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus’. En Marc heeft gelijk! Sterker nog, het geldt niet alleen voor hockey teams, ook voor ZZP’ers, het MKB, een scholier, en uiteraard ook geitenhouders. Regelmatig kom ik bij geitenhouders die graag beter willen presenteren.

Steevast is dan mijn vraag, ‘wat is je plan?’ Veel adviseurs maken dan de fout om zelf het plan te bedenken en op te stellen, maar  vaak loopt dit op een teleurstelling uit. Uiteraard mag je als adviseur je mening geven, maar het moet altijd ten dienste staan van het plan van de veehouder. Naast dat er een plan ligt, is het van belang dat je een goede basis structuur binnen je bedrijf hebt.  Juist in de geitensector. Jouw succes hangt hier naar sterk van af.

Mijn stelling is: succesvol zijn met geiten is 3xS  Structuur, Structuur, Structuur!

Het is een uitdaging om een geitenbedrijf saai te maken en te houden. Dit is een randvoorwaarde om zoveel dieren ? goed te kunnen managen en uitdagende doelen te kunnen halen. 

Wat is je plan?
Zelf vind ik het erg uitdagend om geitenhouders te helpen met het maken van hun eigen verbeterplan. Of het nu een plan is om meer werkgemak te realiseren, betere gezondheid onder de dieren, beter kwaliteit ruwvoer of noem het maar op.

Belangrijk is te weten wat de zwakste schakel(s) zijn, die je doel in de weg staan. Te vaak merk ik dat we druk kunnen zijn met bijzaken, maar de werkelijke zwakke schakels niet worden aangepakt. Steevast leidt dit tot teleurstellingen. Goed voorbeeld is clostridium bij de melkgeiten. Veel adviseurs zijn gestruikeld over de laatste puntjes eiwit en energie in de brok, uiteindelijk bleek dat medewerkers niet goed wisten wat er gevoerd moest worden, of ze deden het niet.  Dit is een valkuil van communicatie en te veel vertrouwen. Vertrouwen is goed, maar controle is beter.

‘Martin had zijn doel duidelijk voor ogen!’
Een mooi voorbeeld van een goed plan opstellen voorzien van een duidelijk doel vind ik terug bij Martin Zwiep uit Tiendeveen. Martin melkt daar samen met zijn vader 1200 melkgeiten. Martin had duidelijk voor ogen waar hij met zijn bedrijf heen wilde. Ook kreeg hij steeds beter in beeld wat de zwakste schakels waren. Door structureel het doel voor ogen te houden, werken aan de zwakste schakels samen met de GIJS specialist en de veearts heeft Martin nu in 2 jaar tijd een stijging gerealiseerd van 41%.  December 2017 was het een productie van 63.88 kg vet en eiwit en steeg naar 90.13 kg vet en eiwit in december 2019, dit betekend 26.25 kg vet en eiwit erbij! Daar komt nog bij dat hij nu veel minder dieren hoeft te vervangen omdat gedwongen afvoer sterk is verlaagd. In dat geval snijdt het mes aan 2 kanten. Melkgeitenbedrijf Zwiep registreert al jaren veel gegevens en houden zoveel mogelijk data zo effectief mogelijk bij. Dit gaf en geeft in het verbeteringsproces een grote doorslag doordat we snel zowel vooruit als achterom kunnen kijken. Uitval, melkproductie, reden van uitval, sterfte, reden van sterfte. Er is meer data beschikbaar dan dat er voor GIJS effectief bruikbaar is, aldus Martin.

Als je het niet kan meten kan je het ook niet verbeteren – Martin Zwiep

Wat is jouw plan en wil je uitgedaagd worden om daar misschien eens met andere ogen naar te kijken. De specialisten van GIJS helpen je graag om te komen van jouw plan naar jouw doel!

× Chat