GIJS denkt met je mee

Geniet van het voorjaarswerk maar wees voorbereid op de effecten van COVID-19

Op dit moment wordt iedereen, in meer of mindere mate, geraakt door het coronavirus. Voor GIJS betekent het dat we rekening houden met de adviezen en richtlijnen van de overheid en het RIVM. De bedrijfsbezoeken beperken we tot het minimum, altijd in overleg met de veehouder. Op ons kantoor in Azewijn worden zo min mogelijk derden toegelaten en chauffeurs moeten zo veel mogelijk in hun cabine blijven.
Daarnaast hebben we de teams die werken aan onze primaire processen gesplist, zodat we ook bij een ziekte uitbraak jou gewoon kunnen blijven bedienen.
Voor jou als boer zijn de effecten misschien nog niet direct merkbaar, maar op termijn kunnen de opbrengstprijzen van melk en producten dalen en de inkoop van voeders stijgen.

De overheid en banken hebben hiervoor verschillende maatregelen genomen, oa. het opschorten van aflossingen en rentebetalingen voor 6 maanden.
Hiermee krijg je extra ruimte op jouw rekening courant, waardoor je makkelijker kunt blijven betalen. Opschorten betekent dat de aflossing en rente naar achter worden verplaatst, maar uiteindelijk dus wel betaald moeten worden.
Bij de ABN AMRO wordt dit automatisch voor klanten ingeregeld en moet je zelf afmelden als je hier geen gebruik van wilt maken, vóór 31 mrt a.s..
Bij de Rabobank is dit precies andersom. Wil je gebruik maken van deze mogelijkheid, dan moet je je vóór 31 maart 13.00 uur aanmelden. Ook bij de ING moet je jezelf melden om gebruik te kunnen maken van deze opschortingsregeling.

DUS WEES ALERT! & BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN PER BANK OP ONDERSTAANDE BUTTONS

Ten aanzien van onze grondstoffen zien we verschillende ontwikkelingen. We constateren grote schommelingen in dagprijzen. Vorige week was er een flinke daling en nu weer een stevige stijging van grondstofprijzen, met name door emotie gedreven. Daarnaast loopt de verscheping van producten door ziekte en regen traag. Ook verschillende schepen verblijven in quarantaine voor 14 dagen i.v.m. Corona.
Door de lage olieprijzen wordt er bijna geen Ethanol (alcohol) gewonnen, dit is financieel niet interessant. Dit betekent dat bepaalde bijproducten (DDGS) niet worden geproduceerd.
Door de lockdown en ziekte bij productiemedewerkers loopt de verwerking van raapzaad, soja, citrocel en andere producten vertraging op. De wisselkoers Euro – Dollar zorgt ook voor een ongunstig inkooppositie voor de mengvoerindustrie. Dit alles zorgt voor zeer wisselende grondstofprijzen op korte termijn. Positie op lange termijn zijn niet gewijzigd overigens.

Vanuit onze GIJS producenten wordt alles in het werk gesteld om jou op tijd te kunnen blijven leveren. Door bovengenoemde calamiteiten kan het soms noodzakelijk zijn om de samenstelling van voeders i.v.m. beschikbaarheid van grondstoffen te wijzigen. Dit zijn noodmaatregelen, we hopen op jouw begrip. Gelukkig bestaat ons concept uit meerdere producenten, dus we kunnen altijd kiezen voor de producent die het beste past bij jouw bedrijfssituatie!

De producenten hebben op dit moment voldoende capaciteit om de voeders te produceren. Ze hebben allemaal noodplannen klaar liggen wanneer onverwacht veel personeel uitvalt. Dit geldt ook voor onze transporteurs, in principe zijn er voldoende blanco bulkwagens, maar soms zullen we moeten kiezen voor een ander kleurtje. We denken dat door de flexibiliteit van ons concept we makkelijk en snel kunnen kiezen voor de beste oplossing zodat jouw orders door ons kunnen worden uitgeleverd. Maar neem geen risico's en bestel tijdig je voer, zodat jij je silo's volhoudt en niet voor verrassingen komt te staan.

Heb je nog vragen of wil je graag onze mening, wij denken graag met je mee!

Namens mijn hele team, hartelijke groeten,
Erik Reefhuis directeur GIJS