“Ik heb geen schik meer in mijn werk”

Dirk zit met zijn hoofd in zijn handen aan de keukentafel als ik hem voor het eerst ontmoet op deze grauwe novembermorgen. Na wat inleidend gepraat komt het hoge woord er uit: “Ik heb geen schik meer in mijn werk, de lol is er vanaf.” Al luisterend wordt me duidelijk wat de oorzaak is van Dirks gevoelens: na een moeizame bedrijfsovername zijn de technische resultaten van zijn bedrijf langzaamaan achteruit gegaan waardoor hij in de financiële problemen zit. Daarnaast belemmert de wet- en regelgeving hem in zijn bedrijfsontwikkeling, hij kan geen kant meer uit. Dirk probeert door hard te werken en zuinig te leven het hoofd boven water te houden. Maar hij heeft geen energie meer. “De batterij is leeg”, zegt hij.

Je loopt als boer niet zo snel te koop met je zorgen of problemen. Die problemen hebben vaak verschillende oorzaken en kunnen er voor zorgen dat je gedemotiveerd raakt voor je werk. Je verliest als het ware je passie voor het vak en de boerderij. Stress, oververmoeidheid of een burn-out liggen mogelijk op de loer. En erover praten is dan een hele stap. “Wat zal mijn omgeving er van zeggen?”, hoor ik vaak. Toch kan praten over je situatie en gevoelens een eerste stap zijn naar verandering.

Dat is wat Dirk wilde. Verandering. Daarom heeft hij contact opgenomen en denken we samen na over zijn mogelijkheden. Zoals Dirk zijn er meer boeren die het lastig hebben. Misschien gaat dit wel over jou en vindt je het -net als Dirk- lastig om met een ander over deze zaken te praten of zie je geen oplossing voor de problemen.

“Praten is de eerste stap naar verandering”

Wat kun je doen als je geen schik meer hebt of vast loopt?

  • Praat er over met anderen: je partner, familie of een buitenstaander. Dat lost misschien niet direct iets op, maar het lucht wel op.
  • Laat eens iemand over je schouder meekijken en je spiegelen: een collega, een adviseur of een coach.
  • Breng in beeld waar je energie aan opgaat. Waar ‘lek’ je energie? Kun je dat voorkomen of anders met zaken omgaan?
  • Span je in om voldoende te ontspannen! Het leven bestaat niet alleen uit werk. Ontspanning en even afstand nemen kan helpen om opnieuw of anders de problemen aan te pakken;
  • Werk aan verandering. Zet -hoe klein misschien ook- een stap om je te richten op de toekomst. Een goede gesprekspartner kan daarbij behulpzaam zijn.
  • Iemand zei eens: “de toekomst is bedoeld om het mooiste deel van je leven te zijn.” Als dat zo is, dan is er hoop. En hoop doet leven, is het gezegde. Heb je het moeilijk? Zoek dan hulp. 

“Laat iemand eens meekijken en je spiegelen”

× Chat