Jos en Joke bemachtigen de GIJS gehaltentrofee net voor het moment van het stoppen met melken

De koeien gaven in de weideperiode een prachtig eiwitgehalte van 3,78% en waren in de liters ook gestegen. Dit leverde een verbetering op van 366 gram vet+eiwit(dubbel) wat hen de 2e plaats opleverde. Net voor het beëindigen van generaties lang koeien melken.

De melkkoeien hebben plaats gemaakt voor het opfokken van jongvee voor een collega veehouder.Dat het melken op deze locatie nu stopt, heeft voor de familie best indruk gemaakt. Eén van de dochters heeft hierover precies beschreven wat ze met elkaar voelen. Een verhaal dat weergeeft wat in veel families meer speelt, of heeft gespeeld.

Hun verhaal:
“Ik zie onze meisjes in hun overall tussen de koeien lopen en krijg een brok in mijn keel. Over niet al te lange tijd kan dit niet meer. Mijn ouders verkopen de melkkoeien.. een beroep wat van generatie op generatie is over gegaan stopt bij ons…
Vroeger had je een beroep wat van generatie op generatie over ging. Tegenwoordig heb je keuze vrijheid in je beroep, maar je kunt ook te maken krijgen met keuze stress. Ik voel me bezwaard om een einde te maken aan dit levenswerk, maar weet ook dat met de huidige wetgeving ‘boeren’ niet zo makkelijk wordt gemaakt.
Respect voor mijn ouders en de generaties voor hun, die zo’n mooi bedrijf hebben neer gezet. Wij hebben een mooie jeugd gehad, waarbij we de ruimte hadden om te spelen en het respect mee kregen voor dier en natuur. Natuurlijk hadden we ook wel onze momenten als kind zijnde…, waarom wonen we toch overal zo ver vanaf en kunnen we nauwelijks op vakantie?! Maar het overgrote deel hebben we vooral genoten!
Genoten van het samen de koeien ophalen, de liefde voor elk dier dat in de familie kwam, het ‘s morgens koffie drinken voor ieder die aan kwam lopen. Het opleiden van stagiaires en het geven van gastlessen en excursies om de liefde en kennis over te brengen.
Boer zijn is geen beroep het is een manier van leven. Waarbij je elk moment van de dag klaar staat om te zorgen. Mijn ouders zullen binnenkort op zoek moeten naar een andere manier van leven.. geen koeien in de wei, kalfjes die geboren worden en verse melk in de koffie.
Ik wil ze bedanken voor de wijze lessen die ze ons en onze kinderen gegeven hebben. Voor de keuze vrijheid die we mogen ervaren. En hoop dat het voor deze generatie boeren snel beter zal worden en ze gewaardeerd zullen worden voor hun kennis en kunde ipv gekoeieneerd door de wet en regelgeving.
Binnenkort moeten we afscheid nemen van onze koeien. Iets wat we door de mkz in 2001 ook al eens hebben moeten doen. Wat een heftige periode was dat! Er komt een tijd van afscheid nemen aan, wederom een moeilijke tijd. Ik koester de mooie momenten die we samen hebben mee gemaakt. Ook al kies ik niet voor een leven als boer ik blijf een boerenmeisje en ben er trots op!”

We wensen Jos en Joke met hun familie veel gezondheid en geluk toe, en uiteraard nogmaals gefeliciteerd met de behaalde 2eplaats!!

Namens het GIJS team.

 

× Chat