Nienke staat haar mannetje

Het was voor Nienke Deten nog een hele zoektocht om geschikte werklaarzen te vinden in maatje 37. Maar de kleine tengere blondine staat als ondernemer absoluut haar mannetje. Op haar 19e zette ze zelfstandig een geitenbedrijf op poten. Inmiddels draait de 21-jarige boerin super goed met haar 600 eerstejaars melkgeiten. Op basis van vet en eiwit zit ze bij de top van de GIJS-geitenklanten. 

Het is haar meer dan eens overkomen: een vertegenwoordiger of een stagebegeleider die het erf op rijdt en aan Nienke vraagt ‘waar de boer is’. “Ook tijdens de bouw van de geitenstal werd ik door die grote bouwvakkers niet altijd even serieus genomen”, herinnert ze zich. “Vanwege m’n leeftijd, en ook omdat ik een meisje ben.” 

Nienke is rustig en bedachtzaam. Maar in dat stille meisje schuilt een gedreven onderneemster die heel goed weet wat ze wil. Die zelf als 19-jarige het gesprek aanging met de bank voor de financiering van haar nieuwe geitenstal, waar vele tonnen voor nodig waren. Om goed en zelfverzekerd voor de dag te komen, oefende ze dat gesprek van tevoren met Jan van der Zee, verkoopleider Geiten van GIJS.

En ze kreeg het rond. In 2017 verrees een prachtige nieuwe stal met ruimte voor 800 geiten. Een MDV-stal, met veel aandacht voor dierenwelzijn. “December 2017 was een mooi moment”, blikt ze terug. “Toen gingen de geiten vanuit de opfokstal – de oude ligboxenstal van m’n ouders – over naar de nieuwe stal.” Op 16 februari 2018 lammerde haar eerste geit af. Inmiddels heeft ze de tweede aflamperiode alweer achter de rug, met tot nu toe 0% uitval bij de geitlammetjes.

“Het werk tussen de geiten geeft me heel veel plezier. Ik vind geiten nog leuker dan koeien. Geiten komen naar je toe; je hebt veel meer een band met ze. En ze zijn zo lekker eigenwijs… M’n broer Dennis zei: ‘Ik snap wel waarom jij geiten wilt – jij bent zelf net zo eigenwijs!’

“Het werk tussen de geiten geeft me heel veel plezier.”

Ze zeggen wel eens: als je wilt leren vloeken, moet je geiten houden. Dat klopt wel, vooral bij nieuwmelkte geiten die voor het eerst in de melkstal komen… Geiten zitten overal aan, niks is veilig. Het mafste wat ze ooit hebben gedaan? Pfff, ik sta bij de geiten nergens meer van te kijken. Zelfs mijn haar vreten ze op! Vroeger had ik het heel lang, tot op m’n billen. Maar op een gegeven moment was ik er helemaal zat van, toen heb ik het af laten knippen tot schouderlengte.” In de intensieve lammerperiode krijgt Nienke een of twee dagen in de week hulp van stagiairs. In de piekperiode varieert deze inzet iets meer. “Vaak zijn ze even oud als ik, dat is voor de stagiairs ook leuk.” 

Nienke steekt veel energie in de opfok. “Daar zit ik echt bovenop. De opfok is het begin van een goede melkgeit. Als je het daar laat liggen, zie je dat later terug in de productie.” De 21-jarige geitenhoudster blikt even terug. ”Toen ik hiermee begon, was ik 19. Een hele onderneming. Je zet alles aan de kant. Ik deed hele andere dingen dan de rest van mijn vriendengroep; ik leende 8 ton bij de bank voor een stal met twee voergangen en vier potten, en een nieuwe Fullwood-melkstal, voor 2 x 30 geiten. Het eerste jaar kost het alleen maar geld. Je hebt geen melkgeld, maar wel voerkosten en rente en aflossing… Nu begint het langzaam te komen, en de melkprijs is goed.” 

Tijdens en na haar opleiding heeft ze veel bij andere koeien- en geitenboeren gewerkt; vooral als melker. “Melken vind ik het mooiste onderdeel van de dag”, zegt ze. De jonge Sallandse boerin kijkt met gepaste trots naar haar eigen bedrijf. “Er waren genoeg mensen die dachten dat het te hoog gegrepen was voor mij, voor zo’n jong meisje. En als je het er dan toch allemaal hebt staan, dan geeft dat absoluut voldoening. Ik ben best een beetje trots op mezelf. Deze geiten zijn echt van mij. Daar heb je toch een andere band mee dan met geiten van een ander.” 

 

× Chat