Automatiseren en top presteren

Mijn 7-jarige dochter wilde graag nieuwe schoenen – je kent ze wel, die met de lichtjes in de zool. Wie heeft ze niet gehad of ervan gedroomd? Ze zag ze steeds vaker op school, dus was het tijd voor haar. Lichtgevende schoenen – ze móesten er komen, anders telde ze niet meer mee.

Bij volwassenen is het niet anders. Ook wij kijken graag naar glimmend ijzer en nieuwe technologieën. In dit mekkernieuws lees je meer over automatisering en prestaties in de geitenhouderij. Automatisering in de geitenhouderij vindt al op veel vlakken plaats. Melkstallen hebben automatische afname, er zijn drinkautomaten voor de lammeren en op een groeiend aantal bedrijven wordt er automatisch gevoerd. Automatisering biedt veel voordelen, maar leidt niet altijd tot succes.

Om succesvol te zijn, moet er goed worden nagedacht over de automatisering. Wat is het doel ervan en wat past bij mij als ondernemer? Dat laatste is het belangrijkst, want als ondernemer heb je het succes in handen. Wanneer een voerrobot ‘s nachts stopt, moet je uit bed en drinkautomaten moeten worden gekalibreerd. Door automatisering worden bedrijven vaak complexer. Is dat wat bij jou als ondernemer past, maar ook bij jouw personeel?

In de praktijk zien we veel voorbeelden van automatisering. Technisch gezien werkt het prima, maar het presteert niet altijd naar behoren. De juiste instellingen zijn essentieel om verder te komen. Omdat er vaak veel mogelijkheden zijn voor finetuning, gaat het soms mis in de basis. Soms vinden geitenhouders het lastig om het gevoel te vertalen naar de machine. Daarin ligt het grote verschil. Zodra je je vakmanschap goed kunt vertalen naar de taal van jouw computer, kun je praten over presteren. Dit is een continu proces, want automatisch is niet vanzelf.

Terug naar mijn dochter: ze was vastbesloten om voor de lichtgevende schoenen te gaan. Maar eenmaal in de schoenenwinkel koos ze toch voor de knalroze schoenen die ernaast stonden. Ze hadden weliswaar geen lichtjes, maar zaten perfect. Dat is waar het om draait, want uiteindelijk moet ze er een poosje mee vooruit kunnen. 

Mark Elshoff – Geitenspecialist

 

 

× Chat