De dagelijks uitdaging van voedingsdeskundigen Jarno en Pieterjan

Het belang van goede nutritie
De samenstelling van een krachtvoer, niet iets waar je iedere dag naar kijkt als veehouder, maar wel iets wat de geit iedere dag bezig houdt. En zo moet het ook zijn, jij als veehouder houd je bezig met de dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf en de nutritionist stelt het krachtvoer samen zodat het precies aansluit bij het beschikbare ruwvoer. Vaak past een van de productievoeders in (een deel van) het rantsoen, maar daarnaast kunnen maatwerkvoeders – onze Maximvoeders – dé sleutel zijn tot succes en een kloppend rantsoen. Maatwerkvoeders zijn er in alle soorten en maten, want naast maatwerk van krachtvoer maken we ook maatwerk mineralenmengsels en gisten mengsels.

Het recept voor goed rantsoen
Alle voeders worden ontworpen en beheerd door onze nutritionisten. Het beheer is namelijk net zo belangrijk aangezien recepten gedurende de tijd nog steeds moeten passen bij eventueel veranderende rantsoenen. Het is wel van belang dat de nutritionist weet wat er speelt op het geitenbedrijf om zo de juiste keuzes te maken in het recept. Daarom werken we bij GIJS met stalnutritionisten. Dat zijn geitenspecialisten die in de stal bevindingen doen en adviezen geven aan veehouders, maar ook nutritionele wijzigingen kunnen doorvoeren. Zo sluiten de praktijk en nutritie naadloos op elkaar aan. 

De rol van Jarno en Pieterjan
De dagelijkse operationele nutritie wordt beheerd door Jarno Thijs. ‘Ik zorg ervoor dat alle geitenvoeders die GIJS levert de juiste voederwaarden en productieverwachting bevat. Daarnaast zorg ik ervoor dat recepten gedurende het jaar wat kunnen veranderen, maar uiteraard niet te veel want een geit blijft een geit. Grondstoffen zijn natuurproducten waardoor ze kunnen veranderen van voederwaarden. Net als beschikbaarheid en prijzen van grondstoffen zijn dit redenen om de voeders te optimaliseren’. Pieterjan neemt het fundamentele deel van de  nutritie voor zijn rekening en bepaalt of nieuwe grondstoffen of additieven  nuttig en efficiënt zijn voor onze geitenvoeders. ‘Zo ben ik ook betrokken bij onderzoeken, waardoor we vlot de proefresultaten kunnen toepassen op de krachtvoeders van GIJS’, aldus Pieterjan Bakker. Op die manier zijn de krachtvoeders van GIJS altijd up to date qua grondstoffen en additieven die zich bewezen hebben qua werking in de geit. Voor het bepalen van de samenstellingen hebben we bij GIJS dus zelf de touwtjes in handen. Jarno: ‘Als het moet kan ik zelfs een (maatwerk)recept in de geitenstal versturen naar de producent. Korte lijntjes en snel schakelen dat is boeren met GIJS’.

Bewezen resultaat 
Maatwerkvoeders geven het grote voordeel dat alle voedernormen in een rantsoen preciezer uitgekiend kunnen worden en dat ze meebewegen met de rest van het rantsoen. Zo geeft geitenhouder Van Rooij aan dat de flexibiliteit een heel groot voordeel is: ‘Bij een rantsoenwijziging kan ik het krachtvoer in kleine stapjes laten aanpassen waardoor het beter aansluit bij het rantsoen met relatief veel snijmais en snel verteerbaar kuilgras. Daarnaast vind ik het ook heel fijn dat ik steeds dezelfde artikelcode houd’. Andere voorbeelden van Maximkrachtvoeders zijn een toevoeging van een specifiek product voor de persistentie en conditie bij duurmelkers of een bedrijfsspecifieke dosering van pensbestendig vet om het melkvet te verhogen. 

‘Samen met Jarno bewaak ik ook onze unieke manier van geitenvoeders optimaliseren’, aldus Pieterjan. 

‘Feitelijk hoef je voor de pens alleen maar te kijken naar de nutriënten die je aan pensbacteriën voert, want daar kunnen de pensbacteriën mee aan het werk’. Om een geit echter voldoende voer te laten opnemen moet een geitenkrachtvoer echt smakelijk zijn voor een geit en mag de samenstelling niet veel wijzigen qua geur en smaak. Jarno vult aan: ‘Als de geit iets niet lekker vindt trekt ze gewoon haar neus op en eet het niet.’ Grondstoffen kunnen echter ook sterk fluctueren in nutriëntwaarde en een afwijking in bijvoorbeeld suiker kan ook een hele andere smaak geven aan dezelfde grondstof. Bij GIJS optimaliseren wij onze geitenvoeders strikt op zowel nutriënten als grondstoffen, een unieke manier van optimaliseren. ‘Een hele uitdaging in deze grondstoffenmarkt, dat maakt ons vak van nutritionist juist zo mooi’ besluit Pieterjan. 

× Chat