De truc van stressvrij spenen

Het einde van de melkperiode gaat geregeld gepaard met stress. Stress bij de geitenhouder en stress bij de lammeren. De overgang van onbeperkte melkopname naar alleen ruw- en krachtvoeropname gaat niet altijd zonder problemen. Op het moment van spenen hebben de lammeren over het algemeen het gewenste gewicht wel bereikt, maar is het vaak nog best lastig om de kracht- en ruwvoeropname voldoende hoog te hebben zodat de lammeren zonder groeivertraging doorgaan na spenen. Er zijn verschillende mogelijkheden om de lammeren beter voor te bereiden op het speenmoment.

Begin op tijd
Tijdens de melkperiode is de lebmaag de belangrijkste maag voor het lam. De gedronken melk komt via de slokdarmsleufreflex rechtstreeks in de lebmaag en slaat zo de pens, de netmaag en de boekmaag over. Start voor een goede pens ontwikkeling tijdig met aanbieden van GIJS Granen Pens Compleet  of GIJS Granen Pens Melange vanaf ongeveer 2 weken leeftijd, vlak na onthoornen. Verstrek het liefst tweemaal daags kleine beetjes en haal het restvoer iedere dag weg. Door het intact houden van de celstof en structuur van de grondstoffen in de GIJS granenmixen is het mogelijk om veilig een hoog aandeel zetmeel te voeren aan jonge lammeren. Het fermenteerbare zetmeel in de granenmix leidt tot ontwikkeling van penspapillen op de penswand waardoor een groter absorptieoppervlak in de pens ontstaat voor een betere nutriëntopname. Hierdoor kunnen ze als melkgeit meer melk met hetzelfde voer produceren.

Geef de lammeren ‘KRACHT’ mee
Tijdens de melkperiode ondersteunen we de lammeren middels toevoeging van o.a. OmniSmart® aan de melkpoeder. OmniSmart® ondersteunt het immuunsysteem van het lam waardoor deze weerbaarder is tegen infectieziektes. Door vóór spenen reeds te starten met het verstrekken van het vitaminen/mineralenmengsel GIJS Lammeren Veerkracht over het krachtvoer, kun je de positieve effecten van OmniSmart® doortrekken, ook na het spenen. Lammeren vinden de ‘Veerkracht’ erg lekker. Door dit over het krachtvoer te verstrekken worden de lammeren in deze cruciale periode extra gestimuleerd om krachtvoer op te nemen. Twee vliegen in één klap.

Voeropname begint bij wateropname
Willen we de krachtvoeropname en de pensontwikkeling een nog grotere boost geven? Dan is het zaak de lammeren op alle manieren te ondersteunen en te stimuleren om water op te nemen. Water zorgt ervoor dat voedingsstoffen naar de cellen worden vervoerd, dat afvalstoffen worden afgevoerd en dat pensbacteriën zich kunnen ontwikkelen. Verder is water nodig voor de regeling van lichaamstemperatuur en versterkt het afweersysteem. Een schone waterbak, op de juiste drinkhoogte en vrij toegankelijk water zijn de basisvoorwaarden. Het loont om tijdens het speenproces de lammeren extra te ondersteunen door een tijdelijk drinkpunt op de voergang te maken middels een lage plastic bak gevuld met (lauw warm) water met elektrolytenmix. 

 

× Chat