Een familiebedrijf in bloei: In gesprek met de familie Feddema

Bij aankomst op het Geitenbedrijf van de familie Feddema valt meteen de indrukwekkende nieuwe stal met melkcarrousel op, omringd door groene weilanden en donker akkerland. Op het erf ontmoet ik vader Rens, moeder Trijntje en hun zonen Tim (26), Jordy (24) en dochter Marieke (22).

Een historie van passie en groei
In 1987 begonnen ze het akkerbouwbedrijf met 34 hectare grond. Door de jaren heen is de akkerbouwtak flink gegroeid en bewerken ze nu 170 ha. Op deze locatie bevindt zich zowel het akkerbouw- als pluimveebedrijf waar Rens en Tim de hoofdtaken dagelijks op zich nemen.  

Terugblikkend in de tijd herinneren ze zich hoe opa Feddema samen met zijn broer boerde in het Overijsselse Lutten, nabij Hardenberg. Daar bleek al vroeg dat de zonen boeren DNA hadden meegekregen. Uiteindelijk verhuisde de familie naar Borger, waar ze begonnen als akkerbouwers. Echter de rustige wintertijd duurde wel erg lang en ze breidden hun activiteiten uit door een vleeskuikenbedrijf over te nemen. Met de komst van Trijntje werd Rens het gezinshoofd en zo breidden ze het vleeskuikenbedrijf uit. Later werd de vleeskuikentak omgebouwd tot 130.000 Vrijland legkippen.

Een erfenis van hardwerken
De werkethiek zat er al vroeg in; de kinderen van Rens en Trijntje hielpen al van jongs af aan op de boerderij en op het land. Toen hun buurman stopte met boeren en ze de kans kregen om zijn bedrijf over te nemen, grepen ze die met beide handen aan. Nu, vier jaar later, zijn ze ervaren geitenboeren, met Jordy, Tim, Marieke en Trijntje als belangrijke spelers op het geitenbedrijf.

Innovatie en toewijding op het geitenbedrijf resulteert tot de beste bij GIJS
Ik feliciteer hen met hun indrukwekkende melkproductie en de kwaliteit van hun melk, die de hoogste is onder alle GIJS-boeren. Wanneer ik vraag naar het geheim achter hun succes, glimlacht Jordy bescheiden. Het vergt vakmanschap om een gemiddelde melkproductie van 1487 kg per jaar per geit te behalen, samen met een vet- en eiwitgehalte van 110. Ze besteden veel aandacht aan graswinning, nauwkeurig inkuilen en het verstrekken van dit hoogwaardig eigen eiwitvoer. Dit alles in nauwe samenwerking met Frank Veldkamp, de GIJS-stalnutritionist. Maar ook de genetica van de geitenkudde is van groot belang naast de juiste voeding.  

Frank  voegt eraan toe: “Het is mooi om te zien hoe ze uitdagingen omarmen, zoals finetunen van de voerrobot. Hoewel het aanvankelijk moeizaam verliep en ze de nodige aanpassingen hebben gedaan, past het automatisch voeren nu perfect in hun bedrijfsvoering, waar Jordy bijzonder blij mee is. Tijdens het melken heerst er rust in de stal terwijl de voerrobot zorgvuldig zijn werk doet, waardoor in de voergoot weer vers voer ligt wanneer ze de melkstal verlaten (120 stands). De kwaliteit en smakelijkheid van het voer zijn van essentieel belang. Jordy geeft er de voorkeur aan om iets meer restvoer te hebben, maar tegelijkertijd regelmatig vers voer te verstrekken, om de geiten uit te nodigen om te eten aan het voerhek.”

De overstap naar een nieuwe voerleverancier
Twee jaar geleden hebben jullie de overstap gemaakt naar een nieuwe voerleverancier. Hoe kijken jullie hier nu op terug? “Met onze vorige adviseur behaalden we niet de gewenste resultaten wat we graag wilden. Frank was al eens bij ons aan de keukentafel geweest en direct was daar een klik.  We hebben hem uitgenodigd en uiteindelijk besloten om samen verder te gaan. Frank is duidelijk en concreet, zijn advies volgen we hier op en  hebben  we vertrouwen in. Hij heeft veel ervaring en gaat altijd de stal in, heeft oog voor de dieren en dit werkt zeer prettig. Hij begreep en verstond ons met de vragen die wij als beginnende geitenhouder hadden. We zijn super tevreden.” Spreken de Feddema’s gezamenlijk uit.  

Frank Veldkamp, onderstreept het belang van nauwe samenwerking: “Wat ik echt waardeer, is hun toewijding en bereidheid om samen te sparren en gezamenlijk beslissingen te nemen. Het nemen van actie en directe reactie geeft dat ze snel vooruitgang boeken. Dit, in combinatie met de investering in hoogwaardige genetica voor de geiten die ze in 2020 hebben gedaan en hun sterke focus op voeding, heeft geleid tot deze indrukwekkende productieresultaten,” zegt Frank zeer tevreden.

Visie en innovatie door Marieke
De dames  hebben de verantwoordelijkheid voor de lammerenopfok. Marieke heeft recentelijk unieke ervaringen opgedaan met geiten in Canada. Ze heeft een heldere visie, waaronder het verstrekken van biest via een biestdoseerpomp om de kwaliteit van de biestverstrekking te waarborgen. Voorgaande jaren werd er veelal met koebiest gewerkt. Nu wordt kunstbiest verstrekt en zal het verschil na de lammerenperiode geëvalueerd worden. Op dit moment vind de opfok plaats in een omgebouwde kippenschuur. Voor de toekomst koesteren ze de droom van een geheel nieuwe opfokstal op het geitenbedrijf.

Een toekomst van ontdekking en groei
Als Jordy de toekomst in kijkt wil hij graag meer experimenteren met de teelt van gewassen. Zijn ervaring met het voeren van bieten aan geiten heeft hem geleerd dat dit zeer gewaardeerd wordt. Hij heeft zelfs een machine gevonden die de bieten vermaalt en direct in de voerrobot stort, zodat het bietensap behouden blijft. Uiteraard zijn de bieten vooraf mooi schoon gewassen.  Ook ervaringen met veldbonen en lupine passen in het rijtje, dus er liggen nog genoeg uitdagingen in het verschiet.

Een sterke familieband en een gezamenlijke visie
Als ik later met vader en moeder Feddema op de voergang loop, prijs ik hen voor de sterke familieband en de gedrevenheid waarmee ze hun bedrijf runnen. Tim is actief bij de kippen en op het land en helpt bij de geiten waar nodig, Jordy en Marieke zijn toegewijd aan de geiten en de ouders geven hen alle ruimte om te ontdekken en te ondernemen en ondersteunen hen daar waar mogelijk. Vader hoopt dat Marieke in de toekomst haar eigen bedrijf zal gaan starten , wat past bij haar persoonlijkheid. Het lijkt de ouders gezond dat de kinderen op den duur ieder een eigen onderneming heeft. Zelf hebben ze de koers al in gezet richting een eigen woning tegen die tijd dat de jeugd uitvliegt. 
Met een gezamenlijke visie, inzet, een onuitputtelijke passie en een solide basis van familiebanden, staat de toekomst van de Feddema’s vol belofte en mogelijkheden, waarbij ze streven naar voortdurende groei in innovatie en duurzaamheid.

× Chat