‘Een goede opfok is het begin van een goede melkgeit’

Geitenbedrijf Nienke Deten uit Holten draait na twee jaar mee in de top

‘Een goede opfok is het begin van een goede melkgeit’

Dat na ruim 2 jaar haar melkgeitenbedrijf van zo goed zou draaien, had de 22-jarige Nienke Deten uit Holten nooit verwacht. Bij GIJS staat ze in de top 3 van beste allrounder van afgelopen jaar. Met een gemiddelde productie van 1.550 liter scoort ze hoog. Ook op basis van vet en eiwit zit ze bij de top van de melkgeitenklanten van GIJS. ‘Het is dankbaar werk als het goed loopt in de stal.’

Ze blijft nuchter onder de goede resultaten die ze haalt met de geiten. Het besef dat het hard werken is en dat ze er veel voor heeft moeten laten, is er wel degelijk. Maar Nienke zou niet anders meer willen en heeft geen seconde spijt van de keuze om op 19-jarige leeftijd een eigen melkgeitenbedrijf te starten. De eerste twee jaar molk ze 600 geiten, nu zijn dat er 800.
‘Als je de huidige regelgeving omtrent geitenhouderijen in Nederland ziet, zou het nu niet eens meer mogelijk zijn om een geitenbedrijf te beginnen. Ik ben daarom maar wat blij dat ik dit heb kunnen doen en de kans heb gekregen. Daar zet ik met alle liefde veel voor aan de kant. De geiten zijn echt mijn grote passie. Het is een prachtig dier, lekker eigenwijs en nieuwsgierig. Net zoals ik ben, eigenlijk’, grapt ze. ‘Als het dan ook nog eens lekker loopt, is dat een fijne opsteker. Het geeft we voldoening dat onze inzet z’n vruchten afwerpt.’

Opfok speerpunt
Een groot speerpunt van Nienke is de opfok. ‘Een goede opfok is het begin van een goede melkgeit. In de lammerperiode, die nu in volle gang is, krijgt ze hulp van stagiaires. Binnen twee weken werden bijna 230 lammeren geboren. De uitval was nul. Hoe krijgt ze dat voor elkaar?
‘We zitten er strak bovenop. Met minimaal 450 milliliter kunstbiest binnen 24 uur geven we de lammeren een zo goed mogelijke start. We hebben een tijd met geitenbiest gewerkt, maar dat bleek nog bewerkelijker met telkens hoeveelheden ontdooien. Geitenbiest heeft wel de voorkeur, maar voor nu is dit arbeids-technisch het meest optimaal. Al is het geven van de fles ook bewerkelijk natuurlijk.’
Na de biestperiode helpt Nienke de geitjes zoveel mogelijk om aan het drinkautomaat met daarin lammerenmelk van GIJS te leren drinken. ‘Daar besteed ik ook tijd aan. Het is belangrijk dat ze zichzelf leren redden. En ze worden er ook nog eens mak en rustig van.’

Stagiaires kans geven
De gehaltes van de melk op het bedrijf waren gemiddeld in 2019 4,01% vet en 3,54% eiwit. De krachtvoerkosten liggen op ruim 18 cent per 100 liter. De hoge melkproductie is volgens Nienke deels te wijten aan de jonge geiten in de stal. Ook rust en regelmaat zijn daar debet aan. ‘Ik probeer om voor de geiten iedere dag zoveel mogelijk hetzelfde te laten zijn. Stress vermijden en geen gekke dingen doen. Daar doet een geit het het best op.’
In de lammertijd maakt Nienke de laatste ronde om 23.30 uur om om 4.15 uur weer in de stal te zijn. Om  5.30 uur begint ze met melken. Doet ze dat ’s ochtends alleen, ’s avonds krijgt ze daar vaak hulp bij om sneller klaar te zijn. Nienke zit met haar ouders in maatschap, maar haar ouders springen alleen bij als het hoognodig is. ‘Zij hebben ook hun eigen werk en bezigheden. Het is fijn als ze kunnen helpen, maar doorgaans red ik het met de inzet van de stagiaires.’
De keuze om stagiaires aan het werk te hebben vindt ze niet alleen makkelijk, haar insteek is ook dat het voor jongeren leuk is om in de praktijk aan de slag te zijn. ‘Toen ik de opleiding deed, vond ik dat ook het allermooist. En tijdens een drukke lammerperiode kunnen ze ook écht aan de slag. Ik geef ze dat vertrouwen.’
De advisering van GIJS bevalt Nienke goed. De kennis en ervaring van de adviseurs stel ik erg op prijs. Hun tips en ideeën zetten mij aan het denken en ik kan er écht iets mee. Het gaat wel over je bedrijfsresultaat. Samen zetten we iets moois neer.’