Eenvoudige bedrijfsvoering loont, goed resultaat bij Jansen

In 2005 vertrokken Evert en Mira Jansen met hun 3 kinderen vanuit de oude vertrouwde stek in Weesp naar Hoogersmilde. Met een hart vol idealen en hoop kochten ze daar een bedrijf met 5 ha grond, plek voor 800 geiten en een 2 x 30 Gascoigne melkstal. In al die jaren hebben ze het bedrijf en gezin ontwikkeld tot wat het nu is, een stek die plek biedt aan 2600 melkgeiten, 1000 lammeren, 6 kinderen en 28 ha grond. Het enige wat misschien nog aan 2005 doet denken is de 2 x 30 melkstal. Hieraan is niets veranderd, terwijl de rest van het bedrijf flink is ontwikkeld. 

Mira en Evert hebben samen een duidelijke rolverdeling zowel operationeel als in het ondernemerschap. Vooral op dit laatste onderdeel speelt Mira een onzichtbare rol, maar oh zo belangrijk. Misschien kun je haar rol het beste omschrijven als dé haven, waar manlief en kinderen regelmatig binnenvaren om weer even op adem te komen, om vervolgens vol hoop en energie verder te gaan. Hoe de Jansens hun bedrijf omschrijven, de rolverdeling zien en hun motivatie valt ook erg mooi te lezen op hun eigen website. 

Met Evert aan het roer…. dat is nodig om koers te houden…. – Mira Jansen

Accepteren dat dingen gebeuren, beste medicijn tegen stress
Evert zijn jeugdlessen heeft hem als ondernemer gevormd. De werkdruk in zijn jonge jaren zorgden er voor dat hij voortdurend op zoek was naar hoe hij zijn werk makkelijker kon organiseren. Hierdoor heeft hij erg goed hoofd- en bijzaken van elkaar leren scheiden. Daarnaast kan Evert goed met werkstress omgaan, zelf is zijn verklaring net zo eenvoudig als zijn bedrijfsvoering. “Accepteren dat dingen gebeuren. Financiële stress is een ander verhaal, daar heb ik in de loop der jaren voldoende uitdagingen gekend. Ik merk ook, nu ik ouder wordt en meer heb om zuinig op te zijn, dat de financiële afwegingen groter worden. Dat is wel eens lastig, maar gelukkig kunnen Mira en ik daar goed over praten” aldus Evert. Zijn bedrijfsdoel is: om met zo min mogelijk arbeid zoveel mogelijk melk af te leveren en dat lukt hem goed met 2 deeltijd medewerkers en 2 melkers. Eén van de melkers doet de ochtend melking, de ander de avond melking. Het melkteam werkt er al 9 jaar en daar zijn Evert en Mira trots op. “Al zo lang hier willen melken en dat in die oude melkstal” zegt Evert lachend. 

Mijn melkstal is het enige dat niet past in mijn bedrijfsfilosofie – Evert Jansen 

“De melkers vinden het prettig om veel uren te werken, die kunnen ze bij ons maken” verklaart Evert. “Een melkbeurt duurt 02.00 uur tot 09.30 uur en ‘s middags om 14.00 uur start de volgende melkbeurt tot 21.30 uur. Ik heb er totaal geen omkijken naar. Medewerkers die het naar hun zin hebben zijn een zegen voor ons bedrijf en zorgen er voor dat ik mijn werk makkelijker kan organiseren. De melkstal is het enige dat niet past in onze bedrijfsfilosofie en toch willen we het niet anders dan zo. Als we een moderne melkstal zouden bouwen dan zal het melken veel sneller gaan, maar we denken ik dat onze melkmedewerkers dan de langste tijd hier zijn geweest. Dus dit houden we nog mooi even vol zo” zegt Evert vastberaden. “Eerst gaan we eindelijk ons nieuwe huis bouwen en dan de oude stal aanpakken, deze wordt evenals onze nieuwe stal met mechanische ventilatie. In de winter houden de geiten in de nieuwe stal de melk er veel beter onder omdat de temperatuur er beter te reguleren is. Als er in de komende jaren grond voorbij komt willen we dat graag kunnen kopen. Als we dan weer wat jaartjes verder zijn denken we nog eens over de melkstal na”. 

Arbeidsgemak vind je over hele bedrijf. Soms in grote dingen zoals het machinepark en soms in hele kleine dingen. Een goed voorbeeld is de snelheid waarin medewerkers de slangetjes van de melkautomaten schoonspuiten. Door met een grote melkslang te werken, welke af te sluiten is met klemmen, kan er een tuinslang op gezet worden om te spoelen. Zo is het klusje in de helft van de tijd te doen. Wat goed en in rap tempo gebeurt is het controleren van de geiten. Naast dat de melkers vaste merktekens gebruiken als ze iets aan de dieren zien, controleert Evert al zijn geiten tijdens het voeren. De aanschuif robot heeft ook voor meer arbeidsgemak gezorgd, naast arbeid gemak is er qua voeding nu meer mogelijk. Doordat het voer nu geleidelijk over de dag gevoerd wordt, hebben de specialisten van GIJS het rantsoen flink kunnen versnellen. Dit is goed terug te zien in de resultaten. Op dit moment zitten Evert en Mira op een productie van 1266 kg meetmelk met 4,48% vet er 3,47% eiwit “Leuk detail” zegt Evert, “dat ik het nette vet% melk zonder vetverhoger behaal”. 

6 partijen gras en 2 soorten krachtvoer het hele jaar door
Investeren in goed gras, daar heeft Evert de afgelopen 4 jaar flink op ingezet. Hij doet samen met zijn jongens het landwerk. Wat opmerkelijk daarbij is, is dat hij elk jaar de slechtere stukken land bewerkt met een wiedeg en het meteen weer opnieuw wordt doorgezaaid m.b.v. een doorzaaimechanisme dat op de wiedeg zit. Het grasland blijft op deze manier gezond en geeft een goede opbrengst. Het voer wat tekort is wordt in balen aangekocht. 

Evert heeft er voor gekozen al zijn ruwvoer in balen op te slaan. Elke dag snijdt hij 6 balen los. Dus er wordt nooit 1 partij, maar altijd 6 partijen gevoerd. Zo kan hij lang hetzelfde rantsoen voeren en als er een keer een kantbaal in zit, dan wordt dit goed opgevangen omdat het maar een zesde deel van het totale ruwvoer rantsoen is. De balen met gras worden met de voermengwagen gemengd en gevoerd. Later op de dag wordt met dezelfde voermengwagen het krachtvoer over het gras heen gevoerd. “Dit is iets meer werk, maar komt de melkproductie ten goede, dit resulteert meer melk per gewerkt uur” stelt Evert. Evert maakt volop gebruik van de kennis en expertise van GIJS, waardoor er met 2 voeders kan worden gewerkt op dit aantal melkgeiten. 1 voor de duurmelkers en 1 voor de hoogproductieve melkgeiten. Inhoudelijk worden de voeders gewijzigd als de dieren er aanleiding toe geven. Tevens is er in overleg met zijn GIJS specialist een gezondheidsgoodie aan zijn krachtvoer toegevoegd, welke door Evert zelf gewenst en bedacht is. Dit bevalt hem goed en laten we dit maar het geheim van Smilde noemen. Zo draagt het GIJS maatwerkvoer bij aan het bedrijfsdoel van de Jansens; waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.

× Chat