Geiten houden van gras

Gras is voor veel geiten in Nederland de basis van het rantsoen. Daarom is het van belang dat het gras van goede kwaliteit is. Waar we normaal gesproken spreken over geconserveerd gras gaan we het in dit artikel hebben over vers gras gevoerd in de stal. Oftewel; zomerstalvoedering. 

Wat is het
Met zomerstalvoeren wordt dagelijks een verse portie gras gemaaid en direct aan de geiten gevoerd. Hierbij zijn er geen conserveringsverliezen waardoor er meer voederwaarde behouden blijft. Deze hogere voederwaarde kan de geit weer omzetten in meer melk en/of een efficiëntere productie.
Bij GIJS hebben we al meerdere jaren ervaring met zomerstalvoeren bij geiten. We zien in de praktijk mogelijkheden tot productieverhoging met een scherper krachtvoerverbruik. Zomerstalvoeren kent ook zijn kanttekeningen.

  • meer dagelijkse arbeid 
  • een vooruitziende blik 
  • dagelijks inspelen op de graskwaliteit 

Hoe werkt het
Het gras wordt gemaaid wanneer er circa 2000 kg droge stof per hectare staat en wordt voor de geiten gebracht. Vanaf begin april kan er normaal gesproken gestart worden en afhankelijk van de grasgroei wordt er vaak tot oktober/november doorgemaaid. Om tot het juiste maaimoment te komen is het belangrijk om groeitrappen te creëren. Schroom zeker niet, dat als het gras te lang wordt, over te schakelen naar een perceel waar gras met de juiste lengte staat. Het gras wat je laat staan wordt later gemaaid om te kuilen. 
Gedurende het seizoen wisselt het gras qua snelheid en samenstelling. Wat inhoudt dat je er in het rantsoen op in moet spelen. Ook neemt de groei van het gras af. Dat betekent dat je in de zomer wat extra percelen nodig hebt om succesvol te kunnen zomerstalvoeren. Goed plannen is hét succes van zomerstalvoeren. 
De bemesting moet ook gericht worden op de 2000 kg droge stof die je wilt oogsten. Het bemesten moet ook wekelijks gebeuren om voldoende tijd tussen bemesting en maaien te houden. Drijfmest geven is iets lastiger. Verdunnen van drijfmest met water verbetert de opname van meststoffen en zorgt ervoor dat de mest goed in de zode komt. Doe dit bij voorkeur ook als er regen op komst is.

“Let goed op want grasgroei kan morgen anders zijn dan gisteren”

Techniek
Voor zomerstalvoeren kan een maaier met opraap(doseer)wagen gebruikt worden of een zero-grazer. Een zero-grazer is een soort opraapwagen met een maaier er aan vast. Het is belangrijk dat het gras na het maaien zo snel mogelijk verdeeld wordt voor de geiten zonder dat het beschadigd raakt. Beschadigingen van het gras zorgen voor broei waardoor de opname snel terug kan lopen. 

Wat levert het op
De winst van zomerstalvoeren bij geiten zit vooral in het voorjaar en het najaar. Doordat de VEM in het voorjaar hoog is kun je geiten verder laten pieken en het krachtvoerverbruik per 100kg melk fors verlagen tot wel 10kg. In de zomermaanden is de uitdaging groter omdat de VEM waarde van het gras wat tegenvalt. Wel behoud je het voordeel van een iets hogere opname. Dit komt de (pens)gezondheid van de geit ten goede. In het najaar is zomerstalvoeren een goede methode om het kwalitatief goede gras tot waarde te laten komen. Het eiwitgehalte in het gras is hoog en omdat het vaak onder natte omstandigheden ingekuild wordt lopen de conserveringsverliezen op. Met zomerstalvoeren zijn er geen verliezen en wordt het eiwit door de geit benut.  Grofweg mag je stellen dat de geiten 100 gram stijgen in melkproductie en ongeveer 10% minder krachtvoer nodig hebben. 

De trucjes van het vak

  • Wanneer je altijd op 2000 kg droge stof maait hebt je het minste verschil in voederwaarde
  •  Ga wekelijks rond om een goede maai- en inkuilplanning te kunnen maken    
  •  Zorg voor plan B wanneer het te nat of te droog wordt
  •  Maak een goed rantsoenplan wanneer je begint, maar ook wanneer je weer stopt  
  •  Voorkom beschadigingen van het gras om broei te voorkomen

 

× Chat