Heb jij voldoende lef om te innoveren?

“Als je doet wat je deed dan krijg je wat je kreeg.” Is een uitspraak van mijn opa. In een tijd waarin onze omgeving en omstandigheden snel veranderen, geldt dit des te meer. Als kleine melkgeitentak binnen de agrarische sector ondervinden we deze veranderingen zeker. Dit benadrukt het belang van het omarmen van veranderingen en het zien ervan als kansen door mensen, bedrijven en organisaties.  

Voor de toekomst van onze sector zijn er verschillende belangrijke aspecten te benoemen. We zijn arbeidsintensief, relatief klein, jong, kennisintensief en ondernemen in een kritische omgeving met consumenten die altijd een mening hebben. Veel van deze uitdagingen kunnen we aanpakken met automatisering, omdat we streven naar gezonde bedrijfsvoering, gezonde dieren en hoogwaardige producten.

Echter, de ontwikkeling van automatisering vergt investeringen en is complex. Het vereist lef om deze veranderingen te realiseren in onze sector, waar niet altijd direct grote winsten mee te behalen zijn. Toch zien we de afgelopen jaren dat er wel degelijk nieuwe ontwikkelingen zijn doorgebroken. Hoewel het een langdurig proces kan zijn en niet alles altijd lukt, moeten we elkaar niet de put inpraten, maar juist genieten van de successen die we behalen.

Iedere ‘mislukking’ heeft soms belangrijke leermomenten die van belang kunnen zijn voor de volgende ontwikkeling in de sector. Belangrijk is om dit ook te delen, om ervan te leren. 

Daarnaast zien we dat klanten goede ideeën hebben. We willen die dan ook samen realiseren of mogelijk maken, denk aan de Blitzz spoelpomp, om arbeid te besparen, reinigen makkelijker te maken en hierdoor de gezondheid van mens en dier te verbeteren. 

Automatisering en innovatie kunnen een cruciale rol spelen bij het aanpakken van de toekomstige uitdagingen die voor ons liggen. Dit was de drijfveer achter de oprichting van GIJS Mekkerhof zeven jaar geleden. Betekent dit dat alles daar vlekkeloos verloopt? Nee. Is alles perfect? Ook niet. Maar we streven er wel naar om samen verbeteringen aan te brengen op het gebied van voeding, houderij en arbeid. We willen deze inzichten graag delen via onze GIJS-specialisten, zodat jij samen met ons voorop kunt lopen en samen de uitdagingen van de toekomst aankunt!

Ik hecht veel waarde aan het delen van ideeën, omdat dit ons de kans biedt om te ontdekken of ze van toegevoegde waarde kunnen zijn. Op deze manier kunnen we gezamenlijk werken aan een toekomstgericht geitenhouderij in Nederland. 

Erik Reefhuis, eigenaar van GIJS en het Geiteninnovatiecentrum De Mekkerhof.

× Chat