In gesprek met Thijs Vullings

Met een aanstekelijk enthousiasme stapt Thijs Vullings het kantoor binnen. Opgegroeid op een melkvee- en vleesvarkensbedrijf in het Limburgse landschap, waar tegenwoordig vleesvee wordt gehouden, is hij van jongs af aan vertrouwd geraakt met de agrarische sector.

Welke opleiding heb je gevolgd en hoe ben je in de geitenhouderij beland?
“Ik studeerde aan de HAS in Den Bosch, waar ik al in mijn eerste jaar mijn passie voor geiten ontdekte. Tijdens een stage was ik meteen verkocht; de mogelijkheden binnen deze sector vind ik geweldig. Er valt nog zoveel te ontdekken en te ontwikkelen, dat maakt de geitenhouderij extra interessant.”

“Na mijn studie werkte ik vier jaar als bedrijfsleider op een bedrijf met 3.000 melkgeiten en 1.400 opfoklammeren, met een speciale focus op de opfok. Daar heb ik de nodige praktijkervaring opgedaan en ontwikkelde ik mijn voelsprieten voor alle facetten van de lammerenopfok. Dit legde de basis voor mijn werk als geitenspecialist bij GIJS, sinds oktober 2023.”

Hoe ziet een typische werkdag eruit?
“Het is nu lammerentijd, dus extra druk. Mijn dag start vaak om 07:00 uur in de auto, waarna ik om 08:30 uur bij de eerste geitenhouder arriveer. Op een opfokbedrijf loop ik samen met de veehouder of bedrijfsleider door de stallen en controleer ik het stalklimaat, wat bij mijn standaardbezoek hoort. De eerste lammeren zijn een aantal weken geleden geboren en het bedrijf heeft alles goed op orde, wat mooi is om te zien. Een goede start is altijd prettig.”

“Bij mijn volgende bezoek die dag, ga ik samen met de veehouder de lammeren bekijken die inmiddels al bijna aan spenen toe zijn. We hebben aan het begin van de lammerperiode enkele kleine en praktische aanpassingen in de stal gedaan om de gezondheid van de lammeren te waarborgen. Dit heeft gewerkt: de lammeren staan er super op en het aantal behandelingen en uitval zijn drastisch gedaald ten opzichte van vorig jaar. Daar worden we blij van! Later op de avond werk ik mijn bezoekverslagen uit, verzorg ik het avondeten en ga ik naar het ouderlijk bedrijf om de vleeskoeien te verzorgen.”

Wat is je grootste talent?
“Mijn grootste talent is tegelijk mijn valkuil. Ik ben altijd op zoek naar verbeteringen en verlies soms de bredere visie uit het oog. Gelukkig kunnen klanten mij daarop aanspreken en dan schakel ik terug naar de hoofdzaken. Zo vullen de klanten en ik elkaar goed aan.”

Kun je een succesverhaal delen?
“Ik begeleid een GIJS-klant waar de opfok al goed liep, maar waar toch ruimte is voor verbetering. Samen met de geitenhouder besloot ik de speenleeftijd van zes naar acht weken te verhogen, ondanks de extra kosten voor melkpoeder. Dit zorgde voor een betere pensontwikkeling op het speenmoment. Het resultaat: duidelijk minder speendip, een betere opname van vast voer en beter ontwikkelde lammeren. Dit past perfect bij ons motto: ‘Meer melkgeiten uit je lammeren’.”

“Op een ander bedrijf besteedde ik veel tijd aan het optimaliseren van het ventilatiesysteem. Ons motto is bij dit bedrijf gelukt met een opfokefficiëntie van 97%, dat betekent dat 97% van de geboren geitlammeren ook zelf weer heeft afgelamd. Dat zijn topcijfers!”

Hoe combineer je praktijk en vakkennis, en wat betekent ‘geen genoegen nemen met een 8’?
“Ik zie altijd kansen voor verbetering, maar het moet haalbaar zijn. Ik benadruk het belang van goed afgestelde drinkautomaten en een tijdige voorbereiding op het lammerseizoen. Voorbereiding is het halve werk. Continu verbeteringen zoeken en uitwerken is het doel binnen GIJS. Vorig jaar werd de campagne ‘Meer melkgeiten uit jouw lammeren’ opgezet. Dit is niet zomaar een slogan, maar een concrete werkwijze waar dagelijks keihard aan wordt gewerkt.”

Wat is voor jou de belangrijkste factor in je advies?
“Mijn aanpak is gericht op het voorkomen van problemen in plaats van ze achteraf op te lossen. Ik besteed veel aandacht aan diergezondheid en ventilatie, want een goed stalklimaat is cruciaal voor de dieren. Gezonde dieren zijn de basis voor een productieve melkgeit.” “Daarnaast is wateropname essentieel. Stel je voor dat je een beschuitje eet zonder iets te drinken – dat gaat niet makkelijk. Voor lammeren geldt hetzelfde: zonder voldoende wateropname blijft de krachtvoeropname achter en ontwikkelen hun pens en penspapillen zich onvoldoende. Krachtvoer en ruwvoer zijn belangrijk, maar zonder voldoende water kom je er niet.” “Ook praktische ondersteuning hoort bij mijn werk. Ik geef niet alleen adviezen, maar steek ook graag de handen uit de mouwen. Even helpen met het sorteren van lammeren of een slimme aanpassing in de ventilatiesystemen doorvoeren.”

Waar zie jij de geitenhouderij en jezelf over vijf jaar?
“Ik hoop dat de onzekerheid vanuit de overheid dan grotendeels voorbij is en dat bedrijven die door willen ontwikkelen ook echt door kunnen. Ik zie een toekomst waarin GIJS en de Mekkerhof samen de ontwikkelingen bij geitenhouders blijven stimuleren. En ik? Ik hoop daar mijn steentje aan bij te dragen!”

 

‘Van passie naar expertise’ 

Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.