Meer melk in de tank en een hoger saldo behalen bij jouw melkkoeien

Succesfactoren voor hard melken
Ondanks kwaliteit van en volume aan ruwvoeders, nodigt de dure melk uit om de koeien uit te dagen qua productie. Krachtvoerprijzen zijn hoog, maar het rendement kan eveneens hoog zijn.
Vanwege de ruime ruwvoerposities zijn de meeste rantsoenen vooral ingestoken op zo scherp mogelijk krachtvoerverbruik per koe. De gemiddelde kwaliteit ruwvoer is lager dan voorgaande jaren, daarmee is de concentratie van de rantsoenen aan de lage kant. Dit maakt dat in de meeste gevallen “de laatste liter” niet gemolken wordt. Wij streven ernaar dat dit juist wel lukt, ‘deze laatste liter’ zorgt net voor dat beetje extra!

Voeropname
Voeropname is het belangrijkst. Een smakelijk, broeivrij rantsoen is de eerste voorwaarde voor een goede melkproductie. Vervolgens moet het goed bereikbaar zijn (ruim voldoende voeren, regelmatig aanschuiven en restvoer accepteren) en de koe moet goed mobiel zijn om vlot voer op te halen. Dit betekent: extra aandacht voor gezonde klauwen.
Als het rantsoen voldoende veilig is en de opname voldoet aan de verwachting, is het een kwestie van het verhogen van de concentratie van het rantsoen. Zowel op energie als eiwit verhogen geniet de voorkeur.

Energie
Door geconcentreerde producten aan het rantsoen toe te voegen, wordt de energiedichtheid hoger. Als qua veiligheid ruimte is, kunnen dit producten zijn die in de pens verteerd worden, zoals suiker, zetmeel en goed verteerbare celwanden. Zo gauw de belasting van de pens “vol” is, moet gekozen worden voor pensbestendige producten. Vooral pensbestendige vetten lijken dan interessant vanwege de hoge concentratie.

Eiwit
In veel gevallen wordt bezuinigd op eiwitaanvulling, omdat het tankmelkureum “hoog genoeg” is. Dit wil echter niet zeggen dat het juiste eiwit in de voeding voor handen is om melk cq. melkeiwit te vormen. Aanvullen van eiwit kan daarom een positief effect op de melkproductie hebben en in sommige gevallen zelfs leiden tot een lager ureumgetal.

Rendement en productie op lange termijn zijn zeker net zo belangrijk. Zorg dus dat de koeien op tijd weer drachtig zijn, de droogstand en opstart feilloos verlopen en de (pens-)gezondheid in de verdere lactatie goed blijft!

Stalnutritionisten van GIJS kunnen jouw helpen dit te realiseren, neem vrijblijvend contact op met ons kantoor via +31 314 651 412 of info@metgijs.nl.  

 

 

 

× Chat