Meer met minder

Mooie, hippe term ‘efficiëntie’. Volgens het woordenboek kunnen we dit definiëren als ‘Het bereiken van zoveel mogelijk, met zo min mogelijk’. Dat spreekt, zeker vandaag de dag, iedere geitenhouder aan. Zeker als deze definitie vertaald wordt naar het bereiken van zoveel mogelijk melk, met zo min mogelijk euro’s. Echter, vaak wordt het vertaald als het bereiken van zoveel mogelijk melk, met zo min mogelijk voer of met zo min mogelijk arbeid. Dan zou het zomaar eens zijn doel voorbij kunnen schieten en achteraf kunnen blijken dat het, zeker op de lange termijn, helemaal niet zo efficiënt was als gedacht. Dan komen termen als gezondheid en levensduur ineens aan de orde.

Gezonde pens is een gezonde basis
Eén ding is zekeren groot deel van een gezonde basis die gelegd wordt in de opfok, neemt de geit gedurende de rest van haar producerende leven mee. De ontwikkeling van, maar ook het gezond houden van alle organen is essentieel voor een efficiënte geit. Hierin speelt de pens een bijzondere rol. Waar eenmagigen met ruwvoer weinig tot niks kunnen, laat staan er melk van kan maken, kunnen meermagigen veel meer. Allemaal dankzij de pens en andere magen. Misschien begint het bereiken van meer met minder wel met het bereiken van een subliem ontwikkelde en gezonde pens. Als die basis er is, hoe wordt meer met minder dan bereikt? Wil jij je kennis vergroten over de pens ontwikkeling van de geit en hoe je daar meer melk mee maakt met minder kosten?
Kom naar tijdens studiedagen op hét geiteninnovatiecentrum GIJS Mekkerhof. Meld je aan via www.metgijs.nl/studieprogramma22/

× Chat