Melkgeiten Monitor 2021

De resultaten van de Melkgeiten Monitor 2021 van onze GIJS klanten zijn verwerkt, altijd weer een spannend moment.  In 2021 hebben 37 gangbare geitenhouderijen en 2 biologische geitenhouderijen meegedaan aan het jaarverslag. Dit jaar in het overzicht 9 bedrijven meer dan vorig jaar. We vinden het fantastisch om te zien dat er zoveel klanten mee doen, dit resulteert in een mooi overzicht.  Het jaar 2021  was een moeilijk jaar qua melkproductie. Het weer speelde hierin een grote rol,  ruwvoer met de  gewenste kwaliteit binnenhalen was haast onmogelijk.  Deze lastige kuilen zagen we terug in de  melkproductie, deze kwam hierdoor onder druk te staan en is er op de meeste bedrijven minder liters en minder vet en minder eiwit geleverd. 

Aantal geiten per bedrijf 
Per bedrijf waren er in 2021  gemiddeld 1.087 aanwezige melkgeiten. Berekend over de 37 deelnemende bedrijven met een gemiddelde productie van 1.191 kg meetmelk. Dit is een daling van 69 kg meetmelk per geit per jaar t.o.v. 2020. De melkgeiten hebben gemiddeld 4,9 kg minder kg vet en eiwit geproduceerd wat neerkomt op 88,7 kg vet en eiwit gemiddeld. 

10 bedrijven met meer dan 100 kg vet en eiwit
Dit jaar zijn er 10 bedrijven die meer dan 100 kg vet en eiwit per geit hebben gemolken. Dit komt neer op 27% van de bedrijven in dit overzicht. Door de hogere krachtvoerprijs en de daling in kg melk is de voerwinst gedaald met € 41,– per geit/jaar. Er is dit jaar 1,5 kg minder brok verbruikt per 100 kg FCPM. Evenals voorgaande jaren hebben we dit jaar weer het podium voor de ’Beste Allrounder’, voor de bedrijven die qua efficiëntie het best gescoord hebben.  Deze resultaten geven een helder beeld over jouw bedrijfsresultaat. Denk altijd één stap verder om vooruitstrevend te blijven!

‘Je moet altijd één stap verder denken, om vooruitstrevend te blijven’

× Chat