Midden in de driehoek Barneveld, Nijkerk, Amersfoort ligt het plaatsje Terschuur, met slechts 1500 inwoners. Drie van deze inwoners zijn Bep (64), Gijs (64) en Guus (24) Bouw. Als gezin verzorgen ze circa 1050 melkgeiten en 300 lammeren. Hoewel ze in 2000 hun gebouwen moesten plaatsen op een erg kleine bouwkavel, zijn hun geiten en resultaten des te beter.
De uitdagingen om goed te presteren met de geiten zijn groot. Om op de kleine kavel en in de relatief kleine gebouwen toch op een diervriendelijke manier de melkgeiten de ruimte te kunnen geven, is ervoor gekozen om te voeren met verschillende voerbanden. Dit neemt veel minder ruimte in beslag dan een brede voergang. Soms komt het voor dat drachtige geiten tegenover oudere duurmelkers staan en dus moeten vreten van dezelfde band en beide toch een heel ander rantsoen nodig hebben. Het kan af en toe niet anders, maar er wordt telkens een oplossing gevonden om de dieren zo goed mogelijk te verzorgen.
Goed willen doen en creativiteit zit in de genen
De wil om het goed te doen en creativiteit zit in de genen van de familie Bouw. Bep is dagelijks in de weer om de lammeren te verzorgen. Dit doet ze zo intens, dat de dieren, wanneer ze jaren later in de geitenstal staan, haar stem nog steeds herkennen. In de geitenstal, die zeven potten rijk is, is Gijs vooral bezig met de voeding van de dieren. Dit is elke dag weer een hele kluif. Het ruwvoer (deels zelf geteeld, deels aangekocht) wordt vanuit de balen op voerbanden verstrekt. Dit doen ze met een zelfgemaakte doseermachine die voor 2/3 bestaat uit een voermengwagen en voor 1/3 uit een uitkuilbak.
Daarnaast wordt perspulp en bierbostel gevoerd. Dit wordt in mengers gestort en gemengd. Nadat het gemengd is, wordt het gedoseerd op de band. Het krachtvoer krijgen ze voor een deel in de 56-stands carrousel buitenmelker en op de band.
Duurmelkers ontstaan door op tijd te pieken
Het krachtvoer is altijd een Maxim-maatwerkvoer, wat inhoudt dat het krachtvoer bij elke rantsoenwisseling op maat gemaakt is voor de geiten van familie Bouw. Deze geiten zijn verre van gemiddeld. De geiten kenmerken zich door een groot en sterk karkas. Dieren gaan lang mee en produceren goed. Vooral de enters en de tweedejaars geiten halen een hoge piekproductie. Door deze hoge piek, blijft de productie op latere leeftijd hoog, waardoor de dieren langer meekunnen.
Ondanks dat er op het bedrijf rondom het voeren en melken de nodige uitdagingen zijn, is er het afgelopen jaar 1479kg meetmelk per geit gemolken met 42kg krachtvoer en 13kg bijproducten per 100kg melk. Een groot deel van dit beste resultaat is te danken aan ‘Vitamine A’, waarbij de A voor aandacht staat.
‘Vitamine A’ en samenwerking
Guus is veel in de weer met zijn ‘meisjes’. Hij kent zijn dieren en verzorgt ze met aandacht en toewijding. Bijna alle melkbeurten neemt hij voor zijn rekening, zodat hij feilloos weet wat er speelt. Naast Vitamine A, is ook de samenwerking met de geitenspecialist van GIJS erg goed. Doordat hij het bedrijf al jaren kent, heeft hij aan twee woorden genoeg om te weten wat er speelt en zo problemen snel weet op te lossen en nieuwe kansen, samen met familie Bouw, optimaal weet te benutten.
De 100kg vet en eiwit bordjes boven de deur van het kantoor bewijzen dat dit bedrijf geen eendagsvlieg is. Toen ze begonnen met GIJS, zijn ze in dat jaar meer dan 100kg vet en eiwit per geit gaan leveren en ze zijn daar nooit meer onder geweest. Dit jaar is de teller blijven steken op 110,4kg vet en eiwit per geit. De familie Bouw en GIJS kunnen met recht dankbaar zijn op deze beste prestaties. Het harde werken, de toewijding en de onderlinge samenwerking vormen een ijzersterke basis voor succes, zelfs in uitdagende tijden.
Met ‘Vitamine A’ als stille kracht en een gedeelde passie voor de geitenhouderij, kijken ze vol vertrouwen naar de rest van het jaar. Op naar nog meer mooie mijlpalen en het blijvende plezier in het verzorgen van geiten!