Nieuw programma “VOER” geeft meer inzicht

Voortdurend zijn we op zoek naar meer informatie en meer kennis over geiten om inzicht te krijgen om de geitenhouder zo goed mogelijk te adviseren. Zoals je weet wordt er kennis opgedaan bij de voedingsproeven die op GIJS Mekkerhof BV worden uitgevoerd. Dit is voor ons erg waardevol.

Onze unieke voedingskennis wordt in de GIJS voedingsvisie verwerkt en de geiten vertellen vervolgens altijd wat ze van het advies vinden. Je zou kunnen zeggen dat geiten “praten” en de kunst is dat er goed wordt “geluisterd” naar hun verhaal. Zo kun je bijvoorbeeld aan het gedrag en de mest zien hoe geiten op een rantsoen reageren. Maar ook aan data, zoals kilogram melk, gehaltes en voeropname. 

Voeren volgens de GIJS curve
Aan het einde van de maand laat het volgsysteem (MelkMonitor) netjes zien wat er afgelopen maand door de geiten is gerealiseerd. Een waardevolle tool maar voordat je de cijfers hebt ben je anderhalve maand verder en in onze ogen is dat te laat. Een groot aantal klanten houdt per pot de melk bij en ze weten wat ze aan krachtvoer voeren en soms ook wat ze aan ruwvoer en bijproducten voeren per pot. 

De GIJS geitenspecialisten hebben de koppen bij elkaar gestoken en hebben een handig hulpmiddel ontwikkeld voor geitenhouders die graag kort op de bal zitten. Elke week worden de gegevens per pot door gemaild naar de adviseur en volgt er een nieuw krachtvoeradvies voor de komende week. In dit advies ligt de unieke curve ten grondslag. Deze curve is er op gericht optimaal melk te produceren tegen de laagst mogelijke voerkosten. Nadat het nieuwe programma ruim een half jaar is getest, was een naam voor deze nieuwe tool makkelijk gevonden, namelijk; VOER, wat staat voor Voer Overzicht Efficiëntie & Rendement.

“Ik heb het gevoel dat ik nu door de voorruit kijk in plaats van de achteruitkijkspiegel” was de uitspraak van één van de GIJS klanten nadat hij een halfjaar had gewerkt met “VOER”. Treffender is het niet te verwoorden. Om een auto goed te kunnen besturen kijk je vooral door de voorruit. Bij het managen van elk bedrijf is dit niet anders. De GIJS specialisten helpen graag bij het besturen van hun bedrijf. “VOER” helpt daar enorm bij.