Nieuwe melkpoeders én een nieuw concept

December 2020 – GIJS heeft vanaf de komende lammerenperiode nieuwe melkpoeders in het assortiment. Alleen al de totstandkoming ervan was een bijzonder proces, vertelt geitenspecialist José van Cranenbroek. Ook het eindresultaat mag er zijn: vier private label producten die op meerdere punten uniek zijn. 

Als goed niet goed genoeg is… luidt de slogan van GIJS. Daar begon ook het denkproces voor de nieuwe lammerenmelk mee. “Al is het niet zo dat het niet goed was”, verduidelijkt José. Maar samen met het GIJS geitenteam vindt ze dat het beter kan en moet. “Geitenhouders pakken de lammeren en de opfok steeds professioneler aan. Maar er komen vaak veel lammeren tegelijkertijd – dat blijft een uitdaging. De jonge dieren vertonen toch af en toe longproblemen en soms zien we ook diarree. Nu als geitenspecialist zie ik nog beter hoe belangrijk het is dat lammeren gezond blijven en de beste kansen krijgen om uit te groeien tot duurzame en hoogproductieve melkgeiten.”

Poeder opnieuw uitvinden
Het streven met de nieuwe melkpoeders is dus een 100 procent vlekkeloze opfok. Het almaar groeiende GIJS heeft een eigen voedingsvisie en niet alleen op de voeding van melkgeiten, maar ook op de opfok. José ging samen met collega Jan van der Zee op zoek naar een sparringpartner. “We zochten een poederfabrikant die net als wij, innovatief is en met wie we lammerenmelk opnieuw konden uitvinden”, licht José toe. Dat voelde goed bij melkpoederfabrikant Nukamel. Samen met hen begon José met het uitdenken van de melkpoeders. “Helemaal blanco: we keken niet naar wat er in de markt is, maar hadden voor ogen waar we met het lam naartoe willen. We zochten welke grondstoffen en additieven daar bij passen.” 

Weerstand verhogen
Zo bedachten GIJS en Nukamel niet alleen een fase 1 en fase 2 melkpoeder, maar ook een unieke  mineralenmix die het lam met name bij stress ondersteunt. “Die start je voor het spenen, maar kun je daarna ook nog verstrekken, bijvoorbeeld als je de dieren gaat verzetten en enten.” Het concept loopt dus door tot ruim na het spenen. José: “De basis voor een gezond lam leg je met onze uniek ontwikkelde melkpoeders, die veel magere melkpoeder bevatten. Deze basis trek je door met de mineralenmix. Je legt zo meer zekerheid aan in de weerstand van de lammeren. Het is gezondheid in een poeder.” 

De melkpoeders bevatten specifieke kruiden, wat in de darmen ziekteverwekkers aanpakt en OmniSmart®, een gepatenteerd product van Nukamel exclusief voor de GIJS geiten melkpoeders dat de gehele weerstand bevordert. “Het zorgt voor een sneller herstel, een lager antibioticagebruik en het maakt lammeren minder vatbaar voor ziektes,” aldus José. 

De mineralenmix bevat naast verschillende vitaminen en mineralen en OmniSmart® ook etherische oliën die ondersteunen bij longproblemen; ze maken het slijm dunner waardoor het gemakkelijker omhoog komt. Daarnaast zit er Vita GIJS in zodat het lam dat altijd in voldoende mate heeft – ook als het weinig voer opneemt – en gezondheidsproblemen als CCN voorkomen kunnen worden. 

× Chat