Nukamel, een innovatieve partner

December 2020 – In Nukamel heeft GIJS een innovatieve partner gevonden voor het assortiment melkpoeders. Ik ga in gesprek met directeur en mede-eigenaar Jan Druyts over de visie van het bedrijf. 

Jan, Nukamel is voor veel geitenhouders een onbekende naam. Kun je ons vertellen waar Nukamel groot in is?
‘Nukamel, opgericht door Wessanen BV, is sinds 1954 steeds vooruitlopend geweest in innovaties. Zo was Nukamel het eerste bedrijf in Europa dat een kalvermelk ontwikkelde. Sinds 2004 is Nukamel een volledig onafhankelijk bedrijf waarbij de focus ligt op het op innovatieve wijze verbeteren van de bedrijfs-resultaten van de veehouder. Jongdieropfok is op veel bedrijven de sleutel tot succes en hier spelen we een essentiële rol. Dit doen we door veel te investeren in onderzoek en daarmee goede producten te ontwikkelen voor jonge dieren. Ondertussen is Nukamel uitgegroeid tot een wereldspeler van formaat, actief in meer dan 65 landen, maar met nog steeds grote nadruk op onze thuismarkten in Noord West Europa. 

Jullie wilden meer focus op de geitenhouderij, waarom hebben jullie bewust GIJS gekozen als partner?
‘We zien in GIJS een partner waarmee we samen een visie delen op de markt en de toekomst. Zowel GIJS met innovatiecentrum de Mekkerhof als Nukamel zien ontwikkeling en onderzoek als een sleutel tot succes. 

Verder hebben we allebei ambitieuze groeiplannen, die we samen in binnen- en buitenland kunnen ontwikkelen. Met de combinatie van praktische kennis en de kennis over zuivel vullen we elkaar perfect aan, waardoor we ervan overtuigd zijn het verschil te kunnen maken. Beide bedrijven delen ook de passie voor de sector, dit beleven is inspirerend voor ons allen. In die zin delen we dan ook de bedrijfswaarden groeien, ontwikkelen, samenwerken en niet te vergeten: genieten.’

Innovatie is iets wat bij zowel GIJS als Nukamel hoog in het vaandel staat. Heb je hier voorbeelden van?
‘Zeker, OmniSmart® is er één van, een immuniteit bevorderend concept waarbij we zowel bij kalveren alsook bij geitlammeren hebben vastgesteld dat in momenten van stress, de immuniteit enorm afneemt.   OmniSmart® wordt exclusief voor de GIJS geiten melkpoeders ingezet. Via OmniSmart® kunnen we de weerstand op peil houden. Als gevolg gezonde dieren, betere groei, minder antibiotica gebruik en als volwassen dier daardoor een hogere melkproductie. 

Alle melkpoeders zijn wit, op het label lijkt het verschil tussen poeders eigenlijk niet zichtbaar. Waar zit zoal het onderscheid?Zuivelverwerkers zijn er steeds meer in geslaagd toegevoegde waarde uit zuivel te halen. Echter deze focus zorgt ervoor dat de producten als grondstof voor melkpoeder alsmaar verder uitgekleed worden. Nukamel heeft al lang geleden het roer omgegooid en werkt uitsluitend met grondstoffen van top kwaliteit. Dit doen we door samen te werken met kleinere kaasmakers welke rechtstreeks aan ons leveren. Hierdoor hebben we maximale controle op de inkomende grondstoffen. Zo controleren we bijv. op de mate van verhitting voor het drogen van de grondstoffen en op de aanwezigheid van actieve immunoglobulinen, een duidelijk kenmerk van niet beschadigde eiwitbronnen. 

Om nog even verder te gaan op grondstoffen kwaliteit, waarom is de kwalificatie ‘low heat’ oftewel lage verhitting bij magere melkpoeder zo belangrijk?
Zoals eerder aangegeven worden zuivelproducten geproduceerd met een food en soms wel pharma focus. Hitte behandelingen zijn dan cruciaal voor bepaalde eigenschappen, zoals lagere bacteriologische  niveaus of voor een karamelsmaak en zo verder. Voor Nukamel betekent zo’n hittebehandeling  meestal afbraak van eiwitten en een verlaagde groei bij het dier. Om deze reden zijn dan ook alle inkomende stromen gecontroleerd en zijn de Nukamel producten gegarandeerd ‘low heat’, wat staat voor laag verhitte melkpoeder.

In het verdere verleden, maar ook de laatste jaren komt de term interventie melkpoeder weer om de hoek. Zijn dat grondstoffen die goed te gebruiken zijn voor een melkpoeder voor geiten?
Melkpoeder grondstoffen worden als voorraad-producten gezien. Er worden in de diervoeding wel producten aangeboden die meer dan twee jaar op voorraad hebben gelegen (interventie). Echter, het gebruik van verse grondstoffen is in de zuivel uiterst belangrijk. Ondanks een houdbaarheid van een jaar op het eindproduct adviseren we steeds met verse producten te werken. Vergelijkingsproeven op verse grondstoffen en grondstoffen uit langdurige opslag (>1 jaar) hebben duidelijk aangetoond dat we significante verschillen in technische resultaten vaststellen. Vanwege deze verschillen sluiten we deze grondstoffen volledig uit voor onze melkpoeders. Zo blijkt maar weer dat het label van een melkpoeder niet alles zegt over de kwaliteit van de poeder in de zak. Het lam zal door zijn gezondheid en groei laten zien wat de grondstoffen uiteindelijk waard zijn.

× Chat