Optimaliseren met bijproducten

Net naast de A30 bij Barneveld ligt het nette melkgeitenbedrijf van Gert en Bertine Overeem. Samen runnen ze daar een melkgeitenbedrijf met 800 melkgeiten en 160 opfoklammeren. De missie van Gert is om optimaal te melken met zo laag mogelijke voerkosten en dieren met een scherpe conditie. Al enkele jaren is hij voorzichtig wat aan het proberen met voeren van perspulp. Maar echt het roer om is er om diverse redenen niet van gekomen. Ruim een jaar geleden maakte hij samen met Jan van der Zee van GIJS een plan van aanpak en ging het roer flink om. Meer melk en lagere voerkosten met behulp van bijproducten. Daarnaast zijn de dieren met een lagere productie apart in een pot gezet en met andere krachtvoeder gevoerd. Er is meteen begonnen met het voeren van een mix van pulp en tarwegist concentraat. Dit liep voorspoedig. Geiten namen het goed op en het extra beetje penseiwit uit het product was een welkome aanvulling bij de redelijk bestendige partijen gras. Echter, het product was al gemengd en dat mengen kon Gert zelf ook wel. Dus al snel werd besloten om een tarwegistconcentraat-silo naast de stal te zetten. Nu wordt er los perspulp gevoerd en zelf opgemengd met tarwegistconcentraat. Omdat melk en kostprijs erg belangrijk zijn, worden elke week door Gert de resultaten van zijn potmeter en krachtvoergift doorgestuurd naar GIJS. Deze resultaten worden wekelijks door Jan verwerkt en, indien nodig, wordt de koers bijgesteld. In een tijd van stijgende krachtvoerprijzen, dus stijgende voerkosten, heeft de familie Overeem de voerkosten (krachtvoer en bijproducten) van 1 kg melk binnen een jaar verlaagd van €0,182 naar €0,175. Daarnaast is de melkproductie gestegen met 39 kg melk per geit. 

We zijn er nog lang niet
Gert ziet nog voldoende kansen om zijn melkproductie verder te verhogen en voerkosten te verlagen. En deze worden de komende tijd verder uitgeprobeerd. Want eigenlijk is het ondernemen op deze manier ook wel pionieren. Ontdekken, soms een misser, er weer van leren en weer door. Gert en Jan genieten van deze manier van werken. Bertine geniet mee, want plezier in je werk is het halve resultaat!

Is het nu allemaal rozengeur en maneschijn?
Alles behalve dat. Het is erg boeiend om op deze manier te werken, maar het maakt het in sommige gevallen ook wat complexer en er komt meestal extra werk bij kijken. Daarnaast is kennis van voeding en de werking van bijproducten erg belangrijk. Jan zijn stelling is hierbij: alles kan, maar niet alles wat kan past bij de doelstelling die een veehouder heeft. 

× Chat