Praktijkonderzoek calciumtekort en melkziekte

Op het moment dat een geit op het einde van haar dracht het aanzienlijk zwaar begint te krijgen, komen vaak de termen slepende melkziekte en calciumtekort voorbij. Het herkennen van deze twee aandoeningen in een vroegtijdig stadium is niet altijd eenvoudig, maar wel zeer belangrijk om de geit en de lammeren zo goed mogelijk door het aflamproces te krijgen.

Vaak wordt de vraag gesteld of er een verband is tussen slepende melkziekte en calciumtekort en welke dan als eerste ontstaat. Dit is afgelopen jaar op GIJS Mekkerhof onderzocht. Er is geen duidelijk verband gevonden welke van de twee als eerste ontstaat. In meer dan de helft van de gevallen ondervond de geit beide aandoeningen. Als een geit één van de twee aandoeningen ondervond, was dit in 80% van de gevallen alleen slepende melkziekte. Kijkend naar de oorzaak van de twee verschillende aandoeningen is er wel een duidelijk verband zichtbaar. Het risico op slepende melkziekte heeft direct verband met de worpgrootte, evenals met de mate van conditieverlies. Het risico op slepende melkziekte neemt bij drie of meer lammeren sterk toe. Calciumtekort heeft een direct verband met voeropname, waarbij worpgrootte uiteindelijk indirect een rol speelt.

Oorzaak van slepende melkziekte is het tekort aan energie aan het einde van de drachtperiode, waardoor de geit eigen lichaamsreserves gaat afbreken. In beperkte mate is dat geen probleem. Maar op het moment dat dit in dusdanige grote mate voorkomt en de lever dit niet meer voldoende goed kan verwerken, ontstaan ketonlichamen. In een nog verder stadium ontstaat leververvetting. Eén van de meest kenmerkende symptomen van slepende melkziekte zijn gezwollen poten (voor, achter of alle vier). Echter, niet iedere geit met slepende melkziekte heeft direct gezwollen poten. Symptomen als moeilijk overeind komen, suf en veel liggen passen ook bij slepende melkziekte. Het lastige is dat deze drie symptomen ook bij een calciumtekort kunnen passen. Daarnaast kunnen veel afwijkende liggingen en het veel moeten helpen met verlossen indicaties zijn voor een calciumtekort.

Individuele behandeling van dieren zal dan noodzakelijk zijn. Belangrijk, bij beide aandoeningen, aangezien de andere aandoening op de loer ligt, is om de geit breed te ondersteunen. Aan de ene kant met extra energie, aan de andere kant met extra calcium. Om de zwaarbelaste lever zoveel mogelijk te ondersteunen is het ook zeker aan te raden om een vitamine B-complex in te zetten of een product dat alle verschillende B-vitamines bevat. Deze ondersteuning zal in veel gevallen noodzakelijk zijn tot het moment waarop de geit afgelammerd heeft. Laat individueel behandelen vooral een seintje zijn voor de rest van het koppel!

× Chat