Probleemloos de nieuwe lactatie in

Voeropname, voeropname en nog eens voeropname zijn de belangrijkste drie zaken om een melkgeit goed door de transitieperiode heen te loodsen en probleemloos haar nieuwe lactatie te laten starten.

Energietekort
Hoe meer voer de geiten tijdens de dracht blijven opnemen hoe beperkter het energietekort (Negatieve Energie Balans) zal zijn en hoe hoger de opname na het aflammeren is.  Ondersteuning van de hoogdrachtige geiten met een uitgebalanceerd rantsoen gericht op deze transitieperiode is van essentieel belang om problemen rond aflammeren te voorkomen en zonder problemen een goede start van de nieuwe lactatie te maken.  

Fitness
Naast voldoende voeropname en een samenstelling van het rantsoen, is fitness voor de dieren van levensbelang.  Het is erg belangrijk dat de hoogdrachtige geiten ruim voldoende beweging hebben. Extra beweging creëer je door bijvoorbeeld een extra voermoment of dagelijks één of meerdere keren door de groep te lopen en de geiten in de benen te brengen. Zodra ze staan, kun je ze beter controleren en tevens gaan ze dan vaak weer wat vreten en/of drinken.

TransPRO
Tijdens de transitieperiode moet de focus liggen op een maximale drogestofopname met een hoge energiedichtheid. De basis voor een hoge opname ligt in de keuze van zeer smakelijk ruwvoer aangevuld met een smakelijk en goed verteerbaar krachtvoer met een hoge energiedichtheid. Smakelijk voer is de allerbelangrijkste factor in deze periode om de voeropname te stimuleren.

Dit alles komt samen in onze innovatieve TransPRO Aanpak: Professioneel, Resultaat gericht en Opname bevorderend. Hiervoor hebben we twee krachtvoeders, de OG TransPRO 1.0 en OG TransPRO 1.5. De OG TransPRO 1.0 is een krachtvoeder die ten opzichte van de OG TransPRO 1.5 een hogere energiedichtheid en hoger aandeel ondersteunende vitaminen en mineralen bevat, zodat ook bij een lagere krachtvoeropname de drachtige geiten voldoende energie, vitamines en mineralen binnenkrijgen. Een ander belangrijk aspect in de voeding tijdens de transitie is de ondersteuning van de lever door een uitgekiend aanbod van mineralen, sporenelementen en vitaminen. Daarom bevatten de transitievoeders naast vitamine A, D3 en E, toevoegde B- vitaminen ook andere ondersteunende componenten die zorgen voor efficiëntere vertering van koolhydraten. Daarnaast  ondersteunen de TransPROkrachtvoeders de lever in deze kritische periode.

Likkebaardend lekker
Afgelopen jaar hebben we de GIJS TransPROlik met groot succes geïntroduceerd. Dit is een smakelijk, hoogenergetisch, vloeibaar voedingssupplement met toegevoegde B-vitamines en andere ondersteunende componenten en is in samenstelling speciaal ontwikkeld om te gebruiken naast onze transitievoeders. Door GIJS TransPROlik door of over het ruwvoer te verstrekken wordt de ruwvoeropname bevordert en de penswerking gestimuleerd. Bij sterk dalende voeropname en als een individueel dier onvoldoende voedingsstoffen opneemt of verschijnselen van slepende melkziekte vertoont kan TransPROlik ook individueel gedrenched worden. Hier hebben al veel GIJSboeren goede ervaringen mee opgedaan.

Wil jij meer weten over onze Transitie-aanpak? Neem gerust contact op met één van onze geitenspecialisten:
Jan van der Zee
Frank Veldkamp
Mark Elshoff
José van Cranenbroek
Jarno Thijs

× Chat