Samen innoveren aan de keukentafel: hoe de familie Wissink het verschil maakt

Technische vooruitgang vraagt vaak om het verlaten van je comfortzone en het verkennen van nieuwe wegen. Samen nieuwe wegen verkennen en bespreken wat wel en niet werkt. Voor de familie Wissink pakte dit bijzonder goed uit. Verscholen tussen de kleine bosjes aan de rand van Enschede ligt het bedrijf van Maatschap Wissink. Wim en Riëtte, als grondleggers van het bedrijf, staan elke dag hun mannetje bij het runnen van ongeveer 750 melkgeiten en het bijbehorende opfokken van lammeren. Zoon Gert heeft het stokje overgenomen en kan dagelijks nog een beroep doen op zijn ouders. 

Koffie en beschuit met kaas
Het hechte team Wissink, heeft het afgelopen jaar een fikse stijging in melkproductie gerealiseerd. Deze stijging begon bij een opmerking van moeder Riëtte tijdens ons bedrijfsbezoek. Vaste prik tijdens deze bezoeken is dat stipt om 9:00 uur de koffie en een beschuit met kaas klaarstaat. Hoewel praten met beschuit in je mond niet meevalt, gaat het alle aanwezigen aan de keukentafel goed af.  

Vaste keukentafel gesprekken zijn altijd de melkproductie per pot, de gevreten rantsoenen, het landwerk, de ruwvoerwinning, de ruwvoerverstrekking en niet te vergeten de opfok van de lammeren. Uiteraard wordt het resultaat besproken en geeft iedereen zijn ongezouten mening. Voor de lezer die de familie Wissink kent, weet dat er bij hun ongezouten mening geen woord Frans bij zit en dat is heerlijk werken, aldus Jan van der Zee (geitenspecialist van GIJS).

Gemiddeld was het voor alle geiten prima
Tijdens het evalueren van de resultaten gaf Riëtte ruim een jaar geleden aan dat ze dolgraag één pot met geiten zouden willen hebben die gemiddeld meer dan 4kg melk zou geven. Deze vraag was de vrijbrief om zaken te bespreken die normaal niet snel besproken werden, omdat het bijvoorbeeld te veel werk zou zijn, of er zou een investering voor gedaan moeten worden. Bij het zoeken naar technische verbetering lag de focus vooral op de voerwijze. Al sinds jaar en dag wordt er met de voermengwagen gevoerd en krijgen alle dieren een rantsoen met gras, mais en één bijpassend krachtvoer dat voor elke geit voldoende zou moeten zijn. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?  In de computer klopt het rantsoen als een zwerende vinger, maar in de praktijk weet je dat er meer in zit als je met elkaar een ander pad inslaat. Als je een konijn wilt schieten en je schiet hem een keer voor de kop en een keer achter de kont, dan heb je hem gemiddeld geraakt en toch rent hij vrolijk door. Wim, die een fervent jager is, begreep deze metafoor als geen ander en zo werd besproken hoe het, met zo weinig mogelijk extra werk, beter kon.

De extra uren worden heel best betaald
Nu de wens uitgesproken was van één pot met 4kg melk, werd alles ter discussie gesteld en besloten een mooi basisrantsoen te maken met gras en mais met daar door 1,4 kg maatwerk krachtvoer, Maxim Wissink genaamd, dat alle tekorten in de basis opvult. Daarbovenop wordt krachtvoer gevoerd die perfect aansluit bij het productieniveau en de leeftijd van de melkgeiten die in dezelfde pot staan. Het aanvullende krachtvoer wordt niet meer met de mengwagen gevoerd maar met een zelfrijdende krachtvoerkar. “Het is iets meer werk, maar toch ook weer gemakkelijk” aldus Gert. Kijk je naar het resultaat dan worden de uren heel best betaald.

Met het betrouwbare GVMI (GIJS-Voer-Management-Index) is het rantsoen tot stand gekomen. Onderaan de streep zag het rantsoen er in de computer precies hetzelfde uit en toch pakt het in de praktijk anders uit, omdat er meer rekening kon worden gehouden met onder andere de gezondheidsstatus van de dieren, het voersysteem en de mate van selectie van de dieren aan het voerhek.

Gert Wissink is wel erg gebrand op een goede ruwvoerwinning. Als het weer meewerkt, lukt dat dan ook aardig. Vorig voorjaar zat het echter wat minder mee, maar ondanks die tegenvallende omstandigheden wist Gert toch goede resultaten te behalen. Dit onderstreept hoe belangrijk ruwvoerkwaliteit voor hem is en hoeveel aandacht hij eraan besteedt.

Hoewel de ruwvoerkwaliteit dit jaar te wensen overliet en de knut zijn verwoestende werk heeft gedaan onder de geiten, ging de wens van Riëtte toch in vervulling! Niet één, maar twee potten met ruim 4kg melk en op een haar na zelfs drie potten. Er was dit jaar een stijging van 105kg meetmelk per geit te noteren. Maar liefst 8,5kg vet en eiwit in één jaar erbij, met een scherper krachtvoerverbruik per 100kg melk. Zelfs in een jaar met dalende melkprijzen wist de familie Wissink een hoger saldo per geit te realiseren van bijna €50,-.

Met zulke resultaten en een scherp oog voor bedrijfsvoering lijkt er zeker toekomst in het bedrijf te zitten voor Gert, zijn partner Marieke en hun dochter Sanne (10), mits de wet- en regelgeving het toelaat. De passie en inzet voor de geitenhouderij blijven onverminderd groot!

Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.