Komend voorjaar zullen veel geitenhouders weer voor de uitdaging staan om hun lammeren te gaan spenen. De overgang van melk naar volledig vast voer is niet altijd even makkelijk, en ieder bedrijf heeft zo zijn eigen trucs en handigheidjes hierin. In de basis komt het op één ding neer als het gaat om het spenen: goede pensontwikkeling.
Een goede pensontwikkeling vraagt om voldoende opname van vast voer op het speenmoment. Hiervoor kun je verschillende dingen doen: stimuleren van de wateropname, aanbieden van smakelijk krachtvoer, beperken van de melkopname, etcetera. Bij de opname van vast voer wordt de focus met name gelegd op het krachtvoer. Ruwvoer wordt hierbij zeker niet vergeten, en veelal in grote hoeveelheden aangeboden aan het voerhek of in een ruif. Maar juist daar zit een belangrijk effect.
De reden dat er krachtvoer en ruwvoer aangeboden wordt in de melkperiode, is omdat we willen dat het lam dit leert kennen en er voldoende van gaat eten voordat de melk volledig verdwijnt. De focus van de geitenhouder ligt hierbij vaak op het krachtvoer. De focus van het lam daarentegen lang niet altijd. In de praktijk zien we dat er vaak grote hoeveelheden ruwvoer wordt aangeboden naast een veel kleinere hoeveelheid krachtvoer. Omdat ruwvoer zo veel aanwezig is, is het voor het lam gemakkelijk om er mee in aanraking te komen en er van te gaan eten. In tegenstelling tot een veel kleinere hoeveelheid krachtvoer waarmee een lam minder snel in aanraking komt en dus ook minder makkelijk van zal gaan eten. De focus van het lam ligt dus niet voldoende waar wij het zouden willen hebben.
Op De Mekkerhof hebben we de proef op de som genomen en zijn we ruwvoer en krachtvoer in verschillende verhoudingen gaan aanbieden in de melkperiode. Lammeren hadden hierbij onbeperkt toegang tot krachtvoer en ruwvoer. We zagen dat het verlagen van het aandeel ruwvoer een positieve invloed had op de opname van het krachtvoer. Ook bij onbeperkte toegang tot beide type voeders. Het lam legde daarmee meer de focus op hetgeen wij graag wilde.