Interview Het verhaal van Jaap Bus |

“GIJS is veel meer dan alleen een voerleverancier”

Het boeren zit melkveehouder Jaap Bus (31) in het bloed. Nadat zijn vader met pensioen ging, runt hij melkveebedrijf Bus samen met zijn oom Rob (65). Da’s hard werken, wat nogal overlapt met het gezinsleven, dat Jaap ernaast heeft. Dan is het prettig als je als boer wordt bijgestaan door een betrokken adviseur, die net zo begaan is met het boerenbedrijf en de kennis en kunde in huis heeft om het bedrijf verder te helpen. Voor Jaap is dat zonder twijfel Harry Sloetjes, teamleider rundvee bij GIJS. Jaap: “Harry hoort bij onze familie; we kunnen niet zonder hem.”

“Boeren verder helpen is wat ze beloven en ook zondermeer waarmaken bij ons bedrijf.”

Jaap woont samen met zijn vrouw Kimberley (27) en hun twee dochters van 4 en 2 op de boerderij. “Een melkveebedrijf dat al vier generaties in de familie is”, zegt Jaap. “Waar we ons voorheen vooral richtte op groei, zijn we nu bezig de bedrijfsprocessen te optimaliseren om het onszelf wat gemakkelijker te maken. Zo hebben we afgelopen mei geïnvesteerd in een melkrobot, de Lely Astronaut A5.” Deze automatisering moet de verhoogde werkdruk opvangen, die ontstaat als Rob straks met pensioen gaat. Melken deed Jaap altijd samen met hem. “Met de investering zijn we een stuk flexibeler en heb ik meer tijd voor mijn gezin. Ik kan wel zeggen dat we naast een nieuwe melkrobot ook een nieuw leven hebben aangeschaft.”

“De mensen van GIJS dragen hun kennis over op ons. Recht voor z’n raap.”

Keigoed!

De melkrobot is er gekomen op advies van Harry, bij wie Jaap al jaren zijn voer inkoopt. “Harry bevalt keigoed”, vertelt Jaap. “Hij is een duizendpoot op het gebied van advisering. Hij heeft een heel eigen visie op voer en weet daarmee exact de juiste samenstellingen aan te dragen, die het beste aansluiten op mijn stallen, koeien en melksysteem.” Het blijft niet bij voeradvies, ook op het gebied van ondernemen ziet Jaap in Harry een fijne sparringpartner. “Hij helpt ons zelfs met de belasting”, vult Jaap aan. “Hij is zeer geïnteresseerd in niet alleen voer, maar ook in alles eromheen. Die kennis draagt hij over op ons. Recht voor z’n raap.”

1,5 miljoen liter

Harry’s voersamenstellingen hebben hun vruchten afgeworpen. Jaap: “We kopen veel maatwerk krachtvoer in. Daarmee hebben we onze melkproductie zien toenemen van 1,1 miljoen liter naar 1,5 miljoen liter. Daarnaast is de eiwitproductie gestegen van 3,42 procent naar 3,7 procent. En dat tegen lagere voerkosten. We kopen precies in wat we nodig hebben omdat we een intensief melkveebedrijf zijn met relatief weinig grond.”

“GIJS voelt zich oprecht betrokken met ons bedrijf.”

BBQ’en met GIJS

Door de goede advisering loopt Jaap tegen weinig problemen aan. Maar als er wat is, dan kan hij rekenen op korte lijnen en directe ondersteuning. “GIJS is veel meer dan alleen een voerleverancier. We werken heel prettig samen op allerlei terreinen. Bijvoorbeeld op het gebied van regelgeving, die het voor de boer niet altijd eenvoudig maakt. Hierin worden we goed begeleid door vriendelijke mensen, voor wie wij geen nummer zijn. Ze voelen zich oprecht betrokken met ons bedrijf. Daarnaast scoren ze bonuspunten met de jaarlijkse barbecue, die ze organiseren voor al hun klanten, zodra de oogst is binnengehaald”, lacht Jaap. “Boeren verder helpen is wat ze beloven en ook zondermeer waarmaken bij ons bedrijf.”

× Chat