Interview Het verhaal van Gerard Hettelaar |

“Het hele gezin heeft GIJS in de armen gesloten”

Gerard Hettelaar wist van kleins af aan dat hij de boerderij zou overnemen van zijn vader. Met Gerard aan het roer is het melkveebedrijf in het Gelderse Megchelen nu drie generaties in de familie. En de vierde generatie dient zich aan; beide zoons van 21 en 18 worden klaargestoomd met een agrarische opleiding om het stokje op een dag over te nemen. “We zijn daarmee een echt familiebedrijf”, bevestigt Gerrit. “Met de mensen van GIJS, die we evengoed tot onze familie rekenen, is het daarom prettig samenwerken.”

“Zou ik naar een andere voerleverancier gaan, dan kan ik op veel verzet rekenen binnen de familie.”

Gerard leerde de kneepjes van het boerenvak van zijn vader en aan de Middelbaar Agrarische School (MAS) in Doetinchem. Inmiddels is hij boer in hart en nieren en runt hij de boerderij samen met zijn vrouw Dianne, zijn zoons Thijs en Bart en zijn vader, die op 84-jarige leeftijd nog altijd even onvermoeid doorwerkt. “Het is een mooi vak dat altijd in beweging is en dus nooit verveelt”, zegt Gerard. Dat geldt zeker voor zijn bedrijf, dat voorheen ook mestvarkens hield, maar in 2010 volledig is omgeschakeld naar melkvee.

70 graden melkstal

De transitie naar een volledige melkveehouderij is gerealiseerd in 2015, toen de nieuwbouw van de melkstallen werd afgerond. Gerard: “We hebben geïnvesteerd in een 2 x 15 70 graden melkstal, die van alle luxe is voorzien. Deze hebben we sinds juni 2015 in gebruik en dat bevalt heel goed, omdat we meer koeien melken in minder tijd. We gingen van start met 150 melkkoeien, maar met invoering van de fosfaatrechten zijn we teruggegaan naar 115 melkkoeien, met daarbij 35 stuks jongvee van 1 tot 2 jaar oud.”

“GIJS is onderdeel van de familie. We nemen niet snel afscheid.”

Nog voor er sprake was van een samenwerking met GIJS, was Gerard al bevriend met Jan van der Zee, teamleider geiten bij GIJS. Gerard: “Jan komt hier al jaren over de vloer. Maar we zijn pas gaan samenwerken toen we vastliepen met onze melkveehouderij als gevolg van een technisch probleem. In samenwerking met GIJS hebben we het probleem opgespoord en opgelost. Van daaruit hebben we de samenwerking bestendigd.”

Eén grote familie

Het melkveebedrijf zit inmiddels weer op de goede weg. De melkproductie schiet omhoog; de BSK is gestegen van 44 naar 49 punten. Dat heeft niet direct met het voer te maken, volgens Gerard. “Ik ben een eenvoudig voeder en neem vrijwel alleen standaard voer af, dat bij onze vorige leverancier net zo goed was als bij GIJS. Waarom we dan toch voor GIJS gekozen hebben? Omdat het een heel persoonlijk, familiair bedrijf is, dat het hele gezin betrekt bij de samenwerking, tot de huisvrouw aan toe. Dat doen ze heel goed. Als we iets te vieren hebben, zoals bij de geboorte van een kleine of een hoge BSK, dan doen ze altijd iets extra’s, bijvoorbeeld door een taartje te brengen. Die persoonlijke noot is mij en mijn gezin veel waard. Zou ik naar een andere voerleverancier gaan, dan kan ik op veel verzet rekenen binnen de familie. GIJS is onderdeel van de familie. We nemen niet snel afscheid.”

“De persoonlijke noot van GIJS is mij en mijn gezin veel waard.”

× Chat