Interview |

“GIJS is een fijn bedrijf om mee samen te werken”

“Waar is de boer?”, is wat Nienke Deten meermaals te horen heeft gekregen van vertegenwoordigers op haar erf. Al op negentienjarige leeftijd zette ze zelfstandig haar geitenbedrijf op poten in 2017. Een hele onderneming, waarvoor ze alles aan de kant moest zetten. Inmiddels plukt ze er de vruchten van. Op basis van vet en eiwit zit ze bij de top van de geitklanten van GIJS. Nienke: “Ik wil graag samen iets moois neerzetten. Met GIJS lukt dat heel goed.”

In december 2017 brak voor Nienke een mooi moment aan, toen haar geiten hun intrek namen in de nieuwe stal. Een MDV-stal met veel aandacht voor dierenwelzijn. Haar eerste geiten kwamen in februari 2018 aan de melk. Vanwege de beperkte ruimte in de opfokstal werkt Nienke met twee aflamperiodes van elk zes weken. In de eerste lammerperiode, van eind februari tot half april, lammerden 150 geiten af. Van de 110 geitenlammetjes is er maar eentje uitgevallen. “Die kreeg gewrichtsontsteking, maar de medicijnen sloegen niet aan. Die heb ik helaas moeten laten euthanaseren”, zegt Nienke.

“Ik hield een heel goed gevoel over aan mijn eerste gesprek met GIJS.”

Het begin van een goede melkgeit

Hoe krijgt ze dat voor elkaar, zo’n laag uitvalspercentage? “Ik zit er heel strak bovenop”, vertelt Nienke. “De opfok is het begin van een goede melkgeit. Als je het daar laat liggen, zie je dat later terug in de productie.” De eerste 24 uur van hun leven zitten de lammetjes op de biestafdeling, waar ze ongeveer een halve liter biest krijgen, zo is het streven. Deze wordt door Nienke gecontroleerd op voldoende antistoffen met een refractometer. Daarna moeten de lammeren zichzelf zien te redden met de drinkautomaat met GIJS-lammermelk perspectief. “Ik ga bij elk lam echt het hok in om ze te leren drinken van de drinkautomaat. Daar worden ze heel mak van; al mijn geiten komen heel makkelijk naar je toe.”

“We maken regelmatig gezamenlijk een rondje door de stal. Naar aanleiding daarvan krijg ik goede adviezen van GIJS.”

Klik met GIJS

Toen ze haar geitenhouderij opstartte, is Nienke om tafel gegaan met GIJS op aanraden van bekenden. “Ik hoorde goede verhalen over GIJS”, zegt ze. “Ik hield een heel goed gevoel over aan mijn eerste gesprek.” Sindsdien werkt Nienke nauw samen met Jan van der Zee en Jarno Thijs, beiden geitenspecialisten bij GIJS. De extra begeleiding van hen bevalt enorm, zegt ze. “We maken regelmatig gezamenlijk een rondje door de stal en dan bespreken we wat hen daarbij opvalt. Zij hebben jarenlange ervaring en zien toch weer andere dingen. Op basis van hoe de productie loopt en hoe de geiten eruitzien, komen Jan en Jarno met goede adviezen”, zegt Nienke, die een goede klik heeft met beiden. “Het is een fijn bedrijf om mee samen te werken. Die klik is belangrijk. Het gaat wel over je bedrijfsresultaat. Ik wil graag samen iets moois neerzetten en dat lukt heel aardig.”

“De klik met GIJS vind ik belangrijk. Het gaat wel over je bedrijfsresultaat.”

× Chat