Bokjes efficiënt mesten

Het mesten van bokjes lijkt een bezigheid om er even bij te doen. Maar schijn bedriegt. Om bokjes hard te laten groeien en uiteindelijk af te leveren met een goede vleeskwaliteit zijn specifieke randvoorwaarden van belang.  

Oorzaken te lage groei of slechte bevleesdheid

De keuzes die gemaakt worden voor het opfokken van lammeren zijn niet dezelfde als voor het mesten van bokken. Zouden we dezelfde melkpoeders met dezelfde mengverhouding gebruiken als in de opfok, dan duurt het te lang voordat de bokjes geleverd kunnen worden. Maar ook de bevleesdheid van de dieren maakt dat de handelaar de bokjes niet graag ophaalt of een teleurstellende prijs betaalt.

Aanpakken met GIJS

Het is belangrijk dat bokken zo snel mogelijk op gewicht komen. Een hoge opname van melk is hierbij de sleutel tot succes. Plaats de spenen goed centraal, zodat elke bok de speen goed kan bereiken. Maximaal 25 tot 30 bokjes per hok op 3 spenen geven de beste resultaten. De concentratie kunstmelk voor het afmesten van bokken ligt hoger dan gewenst is voor de opfok. Voor de opfok is 175 tot 200 gram per liter water voldoende, voor afmesten wordt 190 tot 220 gram per liter water aangeraden. Bouw de melk stapsgewijs in dikte op.

Onze oplossingen

Het aanbieden van de juiste melkpoeder is een must voor een resultaat dat loont. Voor het afmesten is een andere energie-/eiwitverhouding gewenst dan voor het opfokken. Het is noodzakelijk dat de bokken voldoende vetbedekking hebben, zodat ze rijp zijn voor de slacht. Gebruik een melkpoeder die speciaal ontwikkeld is voor de mesterij van geitenbokken. Bij GIJS kun je kiezen uit verschillende melkpoeders, afhankelijk van de verstrekkingsmethode, metname GIJS Tempo is zeer geschikt voor efficiënt mesten en de GIJS Elan zorgt voor luxe vlees. Vraag een van onze specialisten welke melkpoeder in jouw situatie het best past.

× Chat