Dunne mest voorkomen bij melkgeiten

Het is een veelvoorkomend probleem op melkgeitenhouderijen: dunne mest als gevolg van clostridium. Een voedingsstoornis die leidt tot een lage(re) melkproductie of erger: uitval of gedwongen afvoer van geiten. Serieus genoeg dus om er iets aan te doen, maar wat? GIJS heeft de expertise in huis om clostridium te voorkomen.  

Oorzaak clostridium

Om clostridium te voorkomen, moet je eerst weten waar de stoornis vandaan komt. Feitelijk komt de bacterie voor in de dikke darm van iedere geit, op elk bedrijf. Of geiten er ook vatbaar voor worden, is sterk afhankelijk van de voeding die ze krijgen. De samenstelling van voeding is in veel gevallen afgestemd op het verteringsapparaat van koeien en daardoor te weinig toegespitst op dat van geiten. Met als gevolg dat de voeding soms onvoldoende wordt verteerd en daarom als lekker hapje overblijft voor de bacteriën in de dikke darm. Gevolg: dunne mest, die leidt tot een dunne portemonnee.

Aanpakken met GIJS

Omdat het probleem sterk voedingsgerelateerd is, zijn wij van mening dat de oplossing ook gevonden moet worden in voeding. Voerproeven op ons innovatiecentrum de Mekkerhof hebben ons een vernieuwd inzicht opgeleverd in de vertering van grondstoffen en ruwvoer bij geiten. Met deze kennis hebben wij de traditionele verteringnormen aangepast en toegespitst op de specifieke situatie van geiten. Aan de hand hiervan hebben wij onze rantsoenen en krachtvoeders geoptimaliseerd. Niet op basis van grondstofprijzen, maar op basis van de pens van de geit en de miljoenen bacteriën die zich daarin bevinden. De voeding beschikt over de juiste nutriëntenverhouding, die ervoor zorgt dat toxines (gifstoffen) beter binden en de voeding beter verteerd wordt.

Onze oplossingen

Deze nieuwe visie zit verweven in alle voeders die we aanbieden. Daarnaast beschikken we over een aantal gistculturen, die we in poedervorm door de brokken kunnen verwerken om clostridium tegen te gaan. Deze gistculturen kunnen we tot op de geit nauwkeurig aanpassen voor het beste resultaat. Met deze oplossingen wordt clostridium voorkomen in plaats van genezen, zoals gebeurt bij vaccinatie, en kan er veel uitdagender gevoederd worden, ten bate van de melkproductie. Bij enkele van onze klanten zagen we het aantal entingen dalen tot nul en de hoeveelheid vet en eiwit grammen in 2 jaar tijd toenemen tot 20 kilogram per geit.

× Chat