‘De denkwijze ‘we geven onze eigen draai eraan’ is kenmerkend voor GIJS’

Het was GIJS die de familie Schepers op het spoor zette om in 2008 melkgeiten te gaan houden. Die vooruitstrevendheid past hen goed. “We gaan dit jaar experimenteren met sorghum om aan de geiten te voeren. GIJS begeleidt ons daar goed bij.”

Familiebedrijf “De Leeuwerick” 
Jan en Ali Schepers zetten in de jaren tachtig samen met de ouders van Jan het gemengde bedrijf “De Leeuwerick”, met varkens en melkkoeien, voort. Op zijn beurt ziet zoon Jordy het werken op de Larense boerderij ook wel zitten en heeft vooral interesse in het houden van de melkkoeien. De familie heeft op dat moment, zo’n 17 jaar geleden, 20 tot 25 stuks melkvee en dat biedt, naast de varkens die eigenlijk de hoofdtak waren, onvoldoende toekomstperspectief. 

André Lobbert, destijds dealer van Hendrix UTD, voorlichter bij de familie Schepers en later één van de oprichters van GIJS, brengt de familie op het idee om zich eens te gaan verdiepen in het houden van melkgeiten. De interesse wordt gewekt en inmiddels heeft de familie Schepers een goedlopend melkgeitenbedrijf.

Van koeien naar geiten
In 2008 worden de eerste geiten gekocht; 700 stuks in totaal. De familie had zich goed voorbereid en wist dat het niet de makkelijkste overgang zou worden. Geiten zijn intensieve dieren, hebben een heel andere voer- en spijsvertering en het houden van geiten vraagt wat van je bedrijfsvoering. Vol enthousiasme beginnen ze de eerste avond te melken om 17.00 uur en rond 23.00 uur zijn ze dan eindelijk met de eerste ronde klaar. 

De moed zakt hen wel even in de schoenen. Waar zijn ze aan begonnen? Maar ze zetten door en stapje voor stapje komen ze er. Jan: “André Lobbert heeft ons ontzettend goed geholpen. Hij leek wel een deel van onze familie. Hij hielp ons met wet- en regelgeving, was er de eerste keer om de geiten te melken, maar bovenal: hij stond ons praktisch en emotioneel bij tijdens en na de ruiming van ons bedrijf ten gevolge van Q-koorts in 2010. Dat waarderen we nog steeds.” 

Geen nummer bij GIJS
Het is diezelfde André die vraagt of de familie met hem wil overstappen naar GIJS als Hendrix UTD wordt overgenomen door ForFarmers. “Daar hoefden we niet lang over na te denken. We hadden er alle vertrouwen in”, vertelt Jan. Jordy vult aan: “De manier waarop die mannen voor zichzelf zijn begonnen destijds zegt ook wat over hun denkwijze. Het is kenmerkend voor GIJS dat ze hun eigen draai ergens aan willen geven. Dat was al zo bij de start van GIJS.” 

De familie  is vanaf het eerste uur betrokken bij GIJS en dat bevalt ze goed. “Als we bellen weten ze direct wie we zijn en worden we goed geholpen. Erik is de directeur maar voor ons is hij gewoon Erik. Dat zegt toch genoeg? De kwaliteit is goed en ze zijn vooruitstrevend, dat past bij ons” zegt Jan. Jordy: “Ik zie nog steeds een goede toekomst op de boerderij tegemoet. En dat vooruitstrevende; dat past me wel. Zo gaan we dit jaar experimenteren met het verbouwen van sorghum om te gaan voeren aan onze geiten. Daarin krijgen we dan ook weer goede begeleiding van Jarno Thijs, onze nutritionist van GIJS”. 

Jan vult tot slot met een knipoog maar duidelijk aan: “Maar, we blijven ook gewoon op de prijs letten hé? Ook op die van GIJS, we zijn immers ondernemende boeren!”

× Chat