‘Een gedreven team met een kritische en vooruitstrevende blik’

Aan boerengenen geen gebrek bij de familie Ten Hove in Mariënheem. Frank is alweer de negende generatie op het bedrijf. Samen gaan ze vol vertrouwen de toekomst in. 

Negende generatie
Jan stapt op 18-jarige leeftijd bij zijn ouders in de maatschap. “Al vroeg was duidelijk dat het boerenbloed in mij zat. Na de lagere landbouwschool ben ik direct thuis op de boerderij aan het werk gegaan. Mijn vader was toen al 65 en kon mijn hulp goed gebruiken.” De boerengenen heeft Jan op zijn beurt weer door gegeven aan zoon Frank, inmiddels de negende generatie. “Ik heb het boerenwerk in de praktijk geleerd. Niks mis mee, maar ik had ook graag stage willen lopen en bij andere boeren willen kijken” vertelt Jan. “Frank heeft zijn blik meer kunnen verruimen en ging stage lopen in Portugal en heeft bij andere boeren gewerkt. En dat is goed, want dan krijg je een beter beeld van je eigen bedrijfsvoering.”

Robot versus melkstal
In 2013 laat de familie ten Hove een nieuwe melkstal bouwen. Jan: “Ik wilde graag robots want na 35 jaar had ik dat melken wel gezien.” Frank denkt daar anders over: “Mijn voorkeur gaat uit naar twee keer per dag melken. De melktijden staan daarmee vast en dan is het ook klaar. Geen robot die je te pas en te onpas kan bellen. Bovendien ben ik geen computerman.” Jan staat volledig achter deze argumentatie van zijn zoon, op voorwaarde dat die dan ook het melken voor zijn rekening neemt. En zo is de taakverdeling helder: Frank melkt (met 1x per week en incidenteel hulp van een melker) in de 22 stands swing-over en Jan voert de koeien. “Zo af en toe melken Wilhelmien en ik nog samen, da’s ook nog mooi hoor” vertelt Jan glimlachend.

Half jaar tijd
Toen Erik Reefhuis tien jaar geleden kwam vertellen dat hij met zijn compagnons voor zichzelf wilde beginnen, was de familie daar niet heel verbaasd over. “Erik heeft een enorme drijfveer, hij is een echte ondernemer.” Toch waren ze kritisch. “We hebben hem gezegd vertrouwen te hebben, onze toenmalige adviseur Martijn Dooren, maar hij kreeg een half jaar tijd om het waar te maken en we beloofden niet voor altijd te blijven. Maar… inmiddels zijn we nog steeds klant, dat zegt genoeg toch?” 

Kritische blik
Frank: “De lijntjes met GIJS zijn kort en het is een gedreven team. Ze hebben soms de MPR-uitslag al eerder gezien dan wij en komen dan al in actie.” Jan vult aan: “We maken graag tijd als Erik of de adviseur Chris Slaghekke komt. Want je leert altijd iets van deze mensen. We horen graag wat we beter of anders kunnen doen. Die kritische blik past ons wel. Andersom ook hè? We willen liever niet te vaak wisselen van adviseur want dan krijg je het gevoel dat ze net het bedrijf en de mensen kennen en dan alweer weg zijn. Begrijp me niet verkeerd, soms is het niet anders, maar het is fijn dat we alles kunnen bespreken. Ik hoop over tien jaar nog klant te zijn.” Frank: Laten we eerst maar zorgen dat we over tien jaar nog boeren, maar daar staan we positief in hoor!”

‘Ik hoop over tien jaar nog klant te zijn’

× Chat