Lage spermakwaliteit

Als het gaat om natuurlijk dekking, is het eigenlijk aan de bokken om de geiten dragend te krijgen. Een goede spermakwaliteit is dan uiteraard van essentieel belang. Desondanks wordt aan spermakwaliteit niet altijd aandacht besteed. Dit terwijl je de kwaliteit positief kunt beïnvloeden. Wij vertellen je hoe.

Aanpakken met GIJS

Niet alleen de geiten die gedekt worden, maar zeker ook de bokken die dekken moeten er klaar voor zijn. Aan te raden is te wachten tot ze een minimale leeftijd van zeven maanden hebben bereikt. Omdat geiten ‘short-day breeders’ zijn, is de spermakwaliteit in de herfst- en wintermaanden over het algemeen beter dan in de zomermaanden. Wil je toch graag dekken in de zomermaanden, dan is het van belang korte daglengtes (8 uur licht, 16 uur donker) na te bootsen. Op die manier komt de vruchtbaarheidscyclus bij de bok weer op gang.

Meerdere bokken per hok resulteert vaak in een hoger drachtpercentage. Als per hok slechts één bok geïntroduceerd wordt, is het risico op slechtere drachtresultaten groter.  Bijvoorbeeld omdat de bok slecht of niet dekt of een tegenvallende spermakwaliteit heeft. Daarnaast zijn de bokken vaak wat fanatieker met dekken als er concurrentie is, wat wegvalt als er slechts één bok per hok wordt ingezet. Echter, bij één bok per hok is de afstamming bekend. Bij meerdere bokken per hok is het achterhalen van de afstamming ingewikkelder (maar niet onmogelijk).

Onze oplossingen

Uiteraard zijn een goede conditie en gezondheid van de bok ook essentiële voorwaarden voor een goede spermakwaliteit. Sperma is namelijk zeer gevoelig voor temperatuur. Koorts heeft dan ook een negatief effect op de spermakwaliteit. Een bok die ziek is geweest, heeft over het algemeen vier tot acht weken later een verminderde spermakwaliteit. Bij sommige bokken zien we zelfs enkele maanden later nog een lagere kwaliteit. Aan de andere kant kan een te ruime conditie ook negatieve gevolgen hebben. Als vet wordt opgehoopt in het scrotum, kan de temperatuur namelijk niet meer goed worden geregeld. De juiste voeding helpt je de conditie van jouw bokken op het gewenste niveau te krijgen. Onze Cupidomix is hierop een uitstekende aanvulling.

× Chat