Minder lammerenuitval

Het is op veel bedrijven een wens om de lammerensterfte te verminderen. Om te kijken waar de mogelijkheden liggen tot verlaging zal eerst in kaart gebracht moeten worden waaraan de dieren uitvallen. Al sinds vele jaren staan luchtwegaandoeningen bovenaan het lijstje. Maar ook diarree kan voor uitval zorgen bij zowel de jonge lammeren als de iets oudere lammeren. 

Oorzaak lammerensterfte

Om meer grip te krijgen op de uitval onder jouw lammeren is het voor elk bedrijf aan te raden om gezamenlijk met alle betrokkenen rond de opfok een overleg te plannen. De verzamelde gegevens van het afgelopen opfokseizoen kunnen worden geëvalueerd en mogelijke punten van verbetering kunnen in kaart worden gebracht. Zo valt bij luchtwegaandoeningen te denken aan het in de arm nemen van een klimaatspecialist.

Aanpakken met GIJS

De basis voor gezonde en vitale lammeren leg je nog vóór de geboorte. De voeding en gezondheid van de moedergeit tijdens de dracht heeft invloed op de vitaliteit van het ongeboren lam. Een transitierantsoen dat aansluit op de (verhoogde) behoeftes van de geit is een cruciale factor. Doordat een lam zonder antistoffen geboren wordt, is het afhankelijk van de opname van antistoffen (o.a. IgG’s) uit de biest, direct na de geboorte. Zonder antistoffen is het lam zeer kwetsbaar. Bespreek voorafgaand aan het lammerseizoen welke biest je hoe en hoeveel gaat verstrekken. Maak je de keuze voor bedrijfseigen biest? Bespreek de risico’s en mogelijkheden van bijvoorbeeld pasteurisatie en/of het enten van de moederdieren met jouw voervoorlichter en dierenarts.

Tijdens de opfok gaan luchtwegaandoeningen vaak gepaard met verteringsproblemen. Andersom zorgt diarree ervoor dat luchtwegproblemen zich verder kunnen ontwikkelen. Het goed voeren van uw lammeren zorgt ervoor dat de dieren voldoende voedingsstoffen en energie binnen krijgen voor zowel groei en ontwikkeling als het opbouwen van een goed en gezond immuunsysteem.

Onze oplossingen

Het terugdringen van de lammerensterfte begint bij een transitievoeder die het dier optimaal voorziet in haar behoeftes en tevens o.a. de lever ondersteunt in de vetmetabolisme. GIJS heeft diverse smakelijke transitieproducten in het assortiment met een hoge energiedichtheid en een uitgebalanceerd aanbod van mineralen, sporenelementen en vitaminen voor deze specifieke periode.

Het aanbieden van de juiste melkpoeder voor iedere fase in de opfok zorgt ervoor dat lammeren goed opstarten, maar tevens ook makkelijk te spenen zijn. De lammerenmelken van GIJS zorgen ervoor dat de krachtvoeropname van de lammeren vóór spenen reeds wordt gestimuleerd, waardoor het speenproces met minder stress gepaard gaat. Verteringsproblemen, zoals coccidiose, komen minder voor bij een goede overgang van melk naar kracht- en ruwvoer.

× Chat