‘Ondernemen is keuzes maken’

Anjo Wiekart is helemaal thuis in de dynamische wereld van de in- en verkoop van  enkelvoudige grondstoffen. Het contact met de klanten staat voor haar op één. 

Anjo is, zoals ze zelf zegt, een werknemer van de ‘oude garde’. Ze is dit jaar 22 jaar werkzaam in deze sector. Als verantwoordelijke voor de in- en verkoop van enkelvoudige grondstoffen heeft ze een afwisselende en uitdagende functie. “In de maanden juli en augustus kopen wij granen van onze akkerbouwers uit de regio, deze gaan rechtstreeks naar onze molens in Azewijn. Dat is een drukke maar mooie periode, het rijdt dan af en aan met akkerbouwers die hun graan komen wegen en kwaliteit controleren. Samen met de jongens uit de molen is het volop actie tot soms in de late uurtjes. Dit is een zeer belangrijk moment voor de inkoop van hoog kwalitatief graan.” Klantcontact is het belangrijkste voor Anjo. “Ik werk graag voor en met mensen. Als in- en verkoper heb je intensief contact, de handel zal ik maar zeggen.  Je wilt de klant graag voorthelpen en scherp in de markt zijn.”

Keuzes
Anjo stond en staat 100% achter de keuze van Erik en zijn collega’s om zelfstandig als GIJS verder te gaan. “Maar er zijn ook beslissingen genomen die ik jammer vind. Zo is de varkenstak overgedragen aan ABZ Diervoeding. Een weloverwogen besluit, ons marktaandeel was niet groot genoeg. Daardoor misten we wel omzet, welke deels weer gestegen is door de groei van de geitentak. Maar de hoeveelheid enkelvoudige grondstoffen die we in de varkenstak konden verkopen behaal je niet meer in de rund- en geitenhouderij. En ik mis ook het intensieve contact met deze klanten.”

No-nonsense
“Als ik ’s ochtends bedenk dat ik met de administratie bezig ga, kan het maar zo zijn dat de dag anders loopt dan verwacht. Er gebeurt altijd wel iets, de handel is een dynamisch vak,  dat maakt het werk zo leuk. En dat GIJS-gevoel? Dat is samen doen, vertrouwen, ons kent ons en no-nonsense. We zijn als team op elkaar ingespeeld, ik werk veel samen met de buitendienstmannen, maar ook de jongens uit de molen en het transport, we zijn samen een schakel in deze keten.”  Anjo ziet de toekomst positief tegemoet. “Onze nutritionisten bedenken mooie producten en ik hoop dat er voor onze boeren nog genoeg ruimte blijft in Nederland.  Samen zijn we innovatief en creatief en zorgen voor gezonde voeding van dier en mens. De huidige agrarische markt is voor ons nog groot genoeg en daar is een wereld te winnen.” 

× Chat