‘Pionieren vanuit de keuken van GIJS’

Als productmanager en nutritionist combineert Martijn Dooren zijn passie voor koeien met zijn technische kijk op voer en voersamenstelling. Ook leert hij bij GIJS studenten de fijne kneepjes van het vak. 

In 2011 is Martijn specialist melkveehouderij bij een dealerbedrijf van Hendrix UTD. “Een leuke baan maar ik twijfelde of ik verder wilde binnen dit bedrijf. Het was een grote organisatie met een, in mijn ogen, logge bedrijfscultuur. Een voorstel kon wel of niet, er was geen grijs gebied.” Door de bedrijfsovername werd de keuze eigenlijk al voor Martijn gemaakt. Hij besloot met Erik en zijn collega’s mee te gaan om samen verder te pionieren. 

Vol gas de boer weer op
“In de startperiode bij GIJS had ik wel even een moeilijke tijd. Er waren ‘zakelijke aspecten’ die de start bemoeilijkten zoals het concurrentie- en relatiebeding. Ik moest zelfs voor de rechtbank verschijnen. Dat was de enige dag waarop ik spijt had” vertelt Martijn glimlachend.  “Maar wat was ik blij dat ik na een halfjaar kantoorwerk  eindelijk weer de boer op mocht.  Daar waar ik thuis hoor tussen de koeien, snuffelend aan het voer, sparren met de boeren en boerinnen.  “Een moment waarop ik extra besefte dat dit de juiste keuze was. Ik kreeg een mogelijkheid voor mijzelf om op de resetknop te drukken en daarna weer vol gas te starten, met volop nieuwe kansen, kennis en mogelijkheden”.

De keuken 
“Ik ben een echte voerman, een techneut. Ik zie het als een uitdaging om vanuit ‘de keuken van GIJS’ te denken en te werken. Welk product is het juiste voor de gezondheid van de koeien en hoe willen en gaan we dat ontwikkelen? Hoe heb je iets uitgedacht en ontwikkeld en hoe krijg je het verkocht? Vergelijk het met samenstellen van goede maaltijden door zelf de ingrediënten te kiezen en geen kant-en-klaarproducten. En dat maakt dit werk zo leuk; de regie voeren over je eigen productpakket.” 

Clubgevoel
“Veehouders zijn kritische consumenten. Veel draait om vertrouwen en clubgevoel is belangrijk, zo ervaar ik het zelf ook. Vrijheid, zelfstandigheid en het nemen van je eigen verantwoordelijkheid, dat maakt het werken bij GIJS zo prettig en uitdagend.” En juist die uitdaging is voor Martijn heel belangrijk. “Morgen mag niet op vandaag en gisteren lijken, maar ik blijf altijd vooruit kijken.” Dat vooruit kijken zit in mijn aard, dit ook met het oog op jong talent in de agrarische sector. GIJS is een jong bedrijf en vind het ook belangrijk om jong talent aan boord te ontvangen. Het is mooi om studenten te begeleiden en uit te dagen de beste voeroplossingen te ontdekken, ze de kneepjes van het vak te leren. Daar blijf ik zelf scherp en gedreven door! Zo is de GIJS club afgelopen jaren al flink uitgebreid.  

× Chat