Samen in het diepe

De sprong in het diepe maakte Erik Reefhuis 10 jaar geleden niet alleen. Ook voor André Lobbert en Hendrik Jan Evers, in 2012 mede-eigenaar van GIJS, was het een hectische en spannende tijd.

 

André Lobbert (55 jaar)startte zijn loopbaan als dealer van Hendrix UTD en was vanaf 2012 mede-eigenaar van GIJS: “Dat moment in februari dat ons voorstel van tafel werd geveegd was best emotioneel. Het was duidelijk: in Oost-Nederland was geen plek voor ons als dealer. De rechtszaak die hierop volgde kostte best veel tijd en energie. Het voelde een beetje als David tegen Goliath. Ik heb in m’n leven nooit veel wakker gelegen, maar hier heb ik een week heel slecht van geslapen. Toch heb ik nooit getwijfeld of onze keuze de juiste was.” Hij vervolgt: “We zijn er beter uit gekomen. Mede dankzij de trouwe klanten en goede adviseurs die we aan boord hadden, heeft dit alles geresulteerd in een prachtig bedrijf met een duidelijke visie en een toonaangevende positie in de rundvee- en geitenmarkt.” Tegenwoordig is André eigenaar van Welkoop Heino. Hij heeft zijn aandelen van GIJS overgedragen.

‘Dat moment in februari dat ons voorstel van tafel werd geveegd was best emotioneel.’

Hendrik Jan Evers (64 jaar) is zijn agrarische carrière gestart als bedrijfsleider op een melkveebedrijf. Daarna heeft hij het dealerschap van Hendrix UTD op zich genomen. Vanaf 2012 is Hendrik Jan Evers mede-eigenaar van GIJS.

Ook Hendrik Jan Evers, niet iemand die in het verleden blijft hangen, kan zich die eerste periode nog goed herinneren: “Toen ForFamers de overname van Hendrix UTD aankondigde, wist ik al: dit gaat ‘m niet worden. De dag dat ons voorstel werd afgewezen vergeet ik nooit, toen brak de hel los. We raakten de helft van onze klanten kwijt en die rechtszaken vond ik vreselijk. Maar uiteindelijk bleek het een nieuwe kans: na een jaar zaten we weer op niveau en daarna is het alleen maar beter gegaan, vooral met de rundvee- en geitenklanten. Daar ben ik heel trots op.”

 Hendrik Jan is Erik heel dankbaar: “Hij heeft zijn ziel en zaligheid in GIJS gestoken, hij was de kartrekker, de durfal. Zonder hem was het niet gelukt. Dankzij Erik kan ik nu eerder een stap terug doen en van mijn gezin genieten.” Hendrik Jan is nu actief bij Promelk voor de aan- en verkoop van productierechten. Daarnaast ondersteunt hij zijn 3 zoons in het nieuwe familiebedrijf restaurant HJ57. 

De ervaring van de tegenpartij in deze roerige tijd.
De andere kant van het ontstaan van GIJS. Daarover vertelt Toine van Toor (55 jaar). Als commercieel directeur in de agrarische sector, waaronder Hendrix UTD, was Toine in 2012 sectormanager bij Hendrix UTD: “We hebben een aantal pittige gesprekken en rechtszaken gehad met GIJS. Het was een heftige periode. En hoewel Erik en ik zakelijk lijnrecht tegenover elkaar stonden, gingen we altijd respectvol met elkaar om. We mochten en mogen elkaar graag. Hard op de inhoud en zacht op de relatie wat mij betreft.Wat me persoonlijk het meest is bijgebleven is het lef van Erik. Overtuigd van zijn eigen visie ging hij dwars tegen de stroom in. Dat was niet de makkelijkste weg, maar hij deed wel wat het dichtste bij hem lag. Ik herinner me zijn vakmanschap, bevlogenheid en passie voor zijn team en voor zijn klanten.” 

Tegenwoordig heeft Toine zijn eigen praktijk als personal, business & systemisch coach: ‘Van Toor Coaching’. Hierin kan hij zijn grootste passie kwijt. Toine geniet van de methode om inzicht te krijgen in relaties en ontwikkelingen binnen een familie en organisatie.

× Chat