Stofwisselingsziekten

De meeste voedingsgerelateerde aandoeningen zijn stofwisselingsziekten. Deze aandoeningen leveren problemen op in o.a. de vertering, de leverfuncties en de uitwisseling met het bloed. Dergelijke aandoeningen kunnen zich zowel klinisch (dier is zichtbaar ziek) als subklinisch (dier is niet zichtbaar ziek, maar functioneert niet optimaal) manifesteren. GIJS heeft de kennis om deze problemen aan te pakken.

Oorzaken stofwisselingsziekten

Enkele aandoeningen kunnen zeer acuut verlopen (zoals verzuring en scherp in), maar de meeste bouwen zich op door voedingsfouten over een langere periode. Voorbeelden van dergelijke problemen zijn melkziekte, slepende melkziekte en pensverzuring. Als gevolg van deze aandoeningen kunnen tijdens de lactatie dunne mest, leververvetting en lebmaagverdraaiing optreden. Voeding in de droogstand kan het verschil maken. In deze periode kunnen fouten in de lactatie hersteld worden en problemen in de komende lactatie worden voorkomen.

Aanpakken met GIJS

Een berekend en goed gemengd droogstandsrantsoen, met aandacht voor structuur en mineralen, kan veel problemen tegengaan. Koeien hebben rond het afkalven een zo hoog mogelijke voeropname, waardoor de pens goed gevuld is en melkziekte wordt beperkt tot een minimum. De voeding van de nieuwmelkte koeien is vooral gericht op gezondheid: voldoende structuur en veel geleidelijke energie, waardoor zij zich kunnen herstellen en in staat zijn een goede melkproductie te realiseren. Het voorkomen van selectie aan het voerhek door goed te mengen draagt hier in hoge mate aan bij.

Onze oplossingen

De aanpak van GIJS richt zich in eerste instantie op voeropname. In de droogstand is het aanbod VEM en RE beperkt door bijmenging van structuurrijke producten, met een aanvulling in de laatste weken voor kalven. Deze aanvulling is gericht op een hogere energiedichtheid en/of het verlagen van de Kation-Anionbalans. Voor verse koeien streeft GIJS naar een zo hoog mogelijke ds-opname van een geconcentreerd rantsoen op VEM en zetmeel. Met de opstartvoeders biedt GIJS de keuze uit energiecorrectie en/of supplementen die de gezondheid van de pens en de lever ondersteunen.

Het streven is om koeien te laten herstellen in de droogstand, gezond en vlot te laten kalven en een veilige en rustige opstart te laten doorlopen. Om vervolgens na de piekproductie vlot drachtig te worden en een persistente productiecurve te laten zien.

× Chat