Tegenvallende drachtresultaten

Het streven is om het lam op ongeveer één jarige leeftijd voor de eerste keer te laten aflammeren. Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. De lammeren dienen op de eerste plaats voldoende ontwikkeld te zijn als ze naar de bok gaan. Maar ook invloeden van buitenaf zijn van invloed op de drachtigheid van het lam. We vertellen je graag waar je zoal rekening mee moet houden.

Factoren tegenvallende drachtresultaten

Voor goede drachtresultaten moeten opfoklammeren allereerst in de pubertijd zijn (geweest). Factoren als gewicht, conditie en gezondheid spelen hierbij een rol. Lammeren die op het moment van dekken de juiste conditie hebben en ook nog goed ontwikkeld zijn, dragen bij aan betere resultaten. Vaak wordt een leeftijd van 7 maanden en een gewicht van (minimaal) 35 kg aangehouden.

Aanpakken met GIJS

Naast de ontwikkeling en conditie van het lam, spelen ook andere invloeden een rol, waar je meer controle over hebt. Bijvoorbeeld op de lengte van de dekperiode. Houd hierbij rekening met de cyclus van de geit (21 dagen), en de periode waarin het meest gedekt wordt: vaak 7 tot 10 dagen na het introduceren van de bokken. Ook het aantal opfoklammeren per bok speelt een rol. We willen dat de bok op drukke dagen zijn werk goed kan doen.

Daarnaast zijn geiten zogeheten ‘short-day breeders’; de voortplantingsorganen liggen in de zomermaanden helemaal stil. Zodra de dagen korter worden, start de vruchtbaarheid weer op. Dat is geen probleem als er gedekt wordt in de herfst- en wintermaanden, maar wel wanneer we buiten deze maanden willen dekken. Door korte daglengtes (8 uur licht, 16 uur donker) na te bootsen in de opfokstal kan de vruchtbaarheid, en dus het drachtresultaat, positief beïnvloed worden.

Onze oplossingen

Als er meerdere bokken per hok worden ingezet, kan het ook nuttig zijn om per groep één keer per week een bok te wisselen. Op de manier houd je de bokken alerter en fitter. Eén bok per 20 geiten is een mooie richtlijn om aan te houden. Tot slot is onze Cupido mix een uitstekende aanvulling. Een zeer rustig verteerbare brok met een specifieke premix, gericht op verbetering van de vruchtbaarheid. De verbeterde benutting van vrije vetzuren zorgt voor stimulatie van de ovulatie en zorgt daarnaast voor een toenemende conditie. Voer deze brok minimaal één maand voor het dekken tot 6 weken na het dekken.

× Chat