Voeding van melkgeiten tijdens de dracht

De juiste voeding tijdens de drachtperiode is erg belangrijk. Voor zowel de ontwikkeling en de start van de lammeren als de start van de melkgeit aan de nieuwe lactatieperiode. Vooral de laatste twee maanden van dracht zijn erg bepalend voor de gezondheid van de lammeren, de opstart en piekperiode van de melkgeiten. Het is belangrijk om de drachtige geiten speciale voeding aan te bieden die past bij deze belangrijke fase.

Voeding tijdens de dracht voor het ongeboren lam
De ontwikkeling van het lam begint al in de baarmoeder van de geit en daar begint de basis voor een goede melkgeit. Geiten, die tijdens de gehele dracht goed gevoerd worden, brengen lammeren ter wereld die vitaal en goed ontwikkeld zijn. Energierijkvoer met de juiste vitamine en mineralenvoorziening is essentieel voor deze ontwikkeling. Lammeren die zich niet goed ontwikkelen in de laatste fase van de dracht, produceren uiteindelijk als melkgeit ook minder melk. Een te hoog eiwit in het rantsoen aan het eind van de dracht zorgt voor te zware lammeren en meer problemen rondom aflammeren. Ervaar jij ook wel eens periodes van minder vitale lammeren of veel problemen rond het aflammeren, kijk dan eens kritisch naar jouw rantsoen van de drachtige geiten.

Voeding tijdens de dracht voor de melkgeit
De transitieperiode is bepalend voor de start aan de piekproductie in de lactatie van de melkgeiten. Doordat de geiten rondom het aflammeren minder voer opnemen, ontstaat de kans op een energietekort (Negatieve Energie Balans). Dit energietekort kan leiden tot slepende melkziekte voor of na aflammeren. Door een verminderde voeropname kan ook een tekort aan mineralen en vitaminen ontstaan met de kans op melkziekte, aan de nageboorte blijven staan, acute baarmoederontsteking etc. Wanneer geiten een slechte start hebben van de lactatie zal dit effect hebben op de gehele lactatie. De juiste voeding helpt deze problemen voorkomen.

Aanpak van GIJS
GIJS biedt diverse smakelijke transitieproducten aan met een hoge energiedichtheid en een uitgebalanceerd aanbod van mineralen, sporenelementen en vitaminen voor de transitieperiode. We zijn zelfs in staat met onze unieke aanpak  transitievoeders op maat te maken die naadloos aansluiten op de uitdagingen op jouw bedrijf. Deze producten zorgen ervoor dat de lammeren optimaal ontwikkelen en dat de drachtige geit genoeg energie, mineralen, spoorelementen en vitamines binnen krijgt. Hierdoor ontstaat er geen energietekort en wordt het immuunsysteem gestimuleerd waardoor vitale lammeren en hoge piekproducties makkelijker te realiseren zijn.

 

× Chat