Wat te doen bij hoge voerkosten?

Op een melkgeitenbedrijf maken de voerkosten een groot deel uit van de totale kosten. Een goede melkproductie en een efficiënt voergebruik zijn de basis voor een goed voersaldo. Door zoveel mogelijk melk te maken uit het beschikbare voer verbetert de voerefficiëntie en daarmee jouw voersaldo. Aanpassingen in voeding en voermanagement kunnen daarom zeer lonend zijn voor geitenhouders. Wij vertellen je welke aanpassingen dat zijn.

Oorzaak te hoge voerkosten

Als de voerkosten op je bedrijf tegen vallen, wordt er te weinig melk geproduceerd uit de beschikbare voedermiddelen. Neem ruwvoer als uitgangspunt. De kunst is een zo goed mogelijk product van het land te krijgen met behulp van bemesting en oogstmanagement, zodat er via het krachtvoer minder gecorrigeerd hoeft te worden. Hoe meer correctie, hoe hoger de voerkosten.

Zorg voor een smakelijke kuil met een hoge VEM-waarde, voldoende eiwit en een hoge verteerbaarheid van zowel de organische stof als de NDF. Naast dit goede ruwvoer, aangevuld met het juiste krachtvoer, is een goed werkende pens een belangrijke voorwaarde voor een hoge melkproductie. Het is zaak de pensbacteriën niet de das om te doen (pensverzuring), maar om de pensbacteriën een jasje aan te doen door de pH in balans te houden.

Aanpakken met GIJS

Een uitgebalanceerd rantsoen zorgt ervoor dat jouw geiten beschikken over voldoende energie en eiwit. Door de verteringssnelheid van beide componenten goed af te stemmen maak je van jouw geiten efficiënte melkproducenten. Door GIJS Pens Actief toe te voegen aan het rantsoen verbetert de ruwcelstofvertering en blijft de pens-pH beter in balans. Een gezonde pens zorgt voor meer melk in de tank.

Onze oplossingen

Goed ruwvoer vraagt om vakmanschap. Onze ruwvoerspecialiseten ontwikkelen graag een plan op maat. Op basis van een gedegen rantsoenberekening laten we bij GIJS precies dat voer maken, dat past bij jouw situatie. Bij jouw ruwvoer, bij jouw dieren en bij jouw stal. Daarom zit onze nutritionist niet op kantoor, maar komt hij bij jou langs in de stal.

× Chat