Vruchtbaarheid en droogstand bij koeien

Vruchtbaarheid bij rundvee bepaalt in hoge mate het bedrijfsresultaat. Het op tijd en goed laten zien van de tocht en daarna snel drachtig worden is de sleutel van succes. 

Afhankelijk van melkprijs en de ruimte voor verbetering, kost een dag tussenkalftijd tussen 1 en 2 Euro per koe per jaar. Het optimum ligt rond 385 dagen. Met 150 koeien en 405 dagen TKT is dus 3000 tot 6000 euro te verdienen.

Droogzetten en droogstand 

De basis voor een goede vruchtbaarheid wordt gelegd in de periode van 70 vóór tot 70 dagen ná afkalven, dus al in de voorgaande lactatie! De conditie bij droogzetten (BCS 3-3,5) is van wezenlijk belang voor voeropname in de droogstandsperiode en behoud van conditie bij de koeien. Dit beperkt de vetafbraak rond kalven en bevordert de eicelkwaliteit.

 

Afkalven

In de droogstandsperiode, kort voor het afkalveren is het voorkomen van stress bevorderlijk voor de hormonale huishouding. Een hygiënische en comfortabele afkalfomgeving geeft een goede start van de nieuwe eicellen, die al onderweg zijn om bevrucht te kunnen worden.

Opstart verse koeien

Na afkalven staat alles in het teken van energie. De negatieve energiebalans (NEB) moet zo klein mogelijk zijn. NEB beïnvloed de vruchtbaarheid in grote mate.  NEB beperken voorkomt aan de nageboorte blijven staan, ketose, lebmaagverdraaiing en baarmoederontsteking bij de koeien. Veel glucogene energie houdt eierstokken actief, bevordert eisprong en eicelkwaliteit op het moment dat de dieren geïnsemineerd moeten worden.

Insemineren

Tochtexpressie is een hormonaal proces. Actieve eierstokken en een gezonde baarmoeder versterken de tochtexpressie. Het aanbod van energie en specifieke vetzuren ondersteunen de gezondheid van het voortplantingsapparaat. Vergeet daarbij niet de klauwgezondheid, zodat de koe zich ook daadwerkelijk laat zien.

 

Vruchtbaarheid bij koeien
Probleemloos afkalven

Wist je dat GIJS kennispartner is van vee en gewas? Klik hier om onze pagina te bekijken. 

× Chat