Praktijkonderzoek afhankelijk van de koe

Het eerste volledige kalenderjaar (2022) voor MIC Klaver4, waarin we een constante stroom van onderzoek, implementatie en analyse hebben ervaren. We zien dat er meer structuur ontstaat in de processen en zijn ons bewust van de mogelijkheden van onze systemen en werken hard om beperkingen te minimaliseren. Op alle belangrijke gebieden van de melkveehouderij hebben we onderzoek gedaan en resultaten verzameld. Onderzoek doen is uitdagend, verrassend, boeiend, maar soms ook vermoeiend en frustrerend. Hoewel we mooie resultaten hebben behaald en nieuwe inzichten hebben opgedaan, blijft de praktijk grotendeels afhankelijk van de koe, haar conditie en gedrag. Een interessant voorbeeld is hoe slim ze blijkt te zijn in het vinden van voer uit een bak die niet aan haar is toegewezen, wat leidt tot onverwachte voeropnamecijfers. Hoe meer we dit soort gedrag begrijpen, hoe zorgvuldiger we onze onderzoeken kunnen uitvoeren en analyseren.

Onderzoeksprestaties op raap en soja
De afgeronde onderzoeken hebben ons veel geleerd. Zelfs het allereerste testexperiment, bedoeld om te leren hoe we onderzoek moeten doen, was verrassend succesvol. Hierbij hebben we een eiwitaanvulling volledig gebaseerd op soja en volledig gebaseerd op raap getest. Hoewel de verschillen binnen een “gangbare” toepassing klein en niet significant waren, concluderen we dat het voeren van raap in vergelijking met soja vooral interessant is voor GMO-vrije productie, zie tabel 1 en 2.

Onderzoek soja en raap vervanging 
We hebben  soja en raap (rantsoen A) deels vervangen door NPN (gecoat ureum)  (rantsoen B) en etherische olie (rantsoen C). Productie en economisch resultaat was in geen van de behandelingen positief ten opzichte van de controlegroep (rantsoen A). Gekeken naar de mineralen-efficiëntie zien we dat de gecombineerde behandeling gunstig uitvalt (rantsoen D), waarmee op basis van mestplaatsing cq. –afvoer een voordeel gehaald kan worden. 

Verlagen voedingssupplementen het celgetal? 
Ons meest recente onderzoek betrof een product dat zou moeten ondersteunen bij het verlagen van het celgetal. Dit product is een samenvoeging van een breed scala aan spoorelementen en additieven die op enige wijze gelinkt zijn aan het verlagen van het celgetal. Er is een celgetalgroep gecreëerd, wat een probleembedrijf met betrekking tot uiergezondheid simuleert. We hebben gekeken of ad hoc toevoegen van dit voedingssupplement een positief effect op het celgetal heeft, zonder de verdere werkwijzes aan te passen. We moeten concluderen dat de door ons gebruikte voeddingssupplementen niet afdoende zijn om problemen op te lossen. Mogelijk was het resultaat beter te beoordelen geweest als de verwekker van het hoge celgetal vooraf bekend was geweest, zodat het effect op verschillende bacteriestammen misschien in beeld gebracht had kunnen worden.

Onderzoek bij jongvee
Bij het jongvee hebben we een twee-tal producten getest. Een melkpoeder ter verbetering van de groei en weerstand en een product dat de speendip moet verkleinen en daarmee de groei stimuleert. Het product dat de speendip helpt voorkomen lijkt te werken, maar mist praktische toepassing voor de meeste veehouders (alleen voeren in de 2 weken rondom spenen). Het nieuwe melkpoeder heeft geleid tot de invoering van de Kalvermelk Elan als de nieuwe topmelk voor de kalveren. Ook de Comfort Melk heeft er een update mee gekregen.

Droogstand  resultaten
Voor de toepassing in TMR voor droge koeien hebben we al een aantal jaren goede ervaring met de X-Zelit. Dit voer voorkomt melkziekte en is in vrijwel ieder rantsoen toepasbaar, zonder dat het invloed heeft op geur en smaak. Aangezien de meeste veehouders geen TMR voor de droge koeien voeren maar aanvullen via het krachtvoerstation hebben we de toepassing in brok getest, specifiek de persbaarheid, opname en werking. Naast prima korrelkwaliteit en voeropname hebben we geconcludeerd dat de werking gelijk blijft (melkziekte wordt voorkomen) en dit is een uitstekende uitkomst en oplossing. Een opvallende bijkomstigheid is echter wel dat de koeien die TMR gevoerd kregen, lagere keton-bloedwaardes hadden. Dit is waarschijnlijk doordat de totale voeropname uit TMR hoger is. Dit heeft een positief effect op het voorkomen van slepende melkziekte. 

Actuele onderzoeken 
Momenteel zitten we midden in twee onderzoeken, één voor melkkoeien (eiwitbronnen) en één voor kalveren (groei na spenen). We hopen jullie na de zomer hier over te kunnen berichten. 

Heb jij waardevolle onderzoeksideeën? Laat het ons weten via fons@klaver4laren.nl

× Chat